Składniki

1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 cukinia
sól
pierś kurczaka ok. 400g
przyprawa gyros
1 łyżka majonezu Kętrzyński Czosnkowy
300 g makaronu świderki
ser feta
gałązka pomidorków koktajlowych
świeże listki bazylii/mięty
Dip:
1 ogórek długi
ok 400 g jogurtu bałkańskiego
zioła greckie
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki majonezu Kętrzyński czosnkowy
sól, cukier, zioła greckie
1/2 cytryny (sok)
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

1.Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w większą kostkę, polewamy oliwą.
2.Posypujemy solą i przyprawami greckimi, mieszamy.
3.Pierś kurczaka kroimy także w kostkę, obtaczamy w majonezie i przyprawie gyros.
4.Zostawiamy tak na 1 godzinę.
5.Makaron gotujemy na all dente.
6.Warzywa z kurczakiem pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30-40 min. do miękkości warzyw.
7.Od czasu do czasu mieszamy. Na ostatnie 10-15 min dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych.
8.Podczas pieczenia nabiorą fajnego smaku.
9.Powstałą wodę odlewamy.
10.Dodajemy makaron i wszystko mieszamy.
11.Kruszymy fetę dodajemy świeże listki bazylii/mięty.
12.Podajemy z dipem.
13.DIP:
14.Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sok, oliwę, przyprawiamy do smaku ziołami greckimi, solą, dodajemy wyciśnięty czosnek.
15.Ewentualnie dosładzamy.
16.Ogórka obieramy, trzemy na tarce i dodajemy do dipu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.