Składniki

1 kg udek z kurczaka
3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego”
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebulka szalotka
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej
Aromatyczne udka pieczone w marynacie z majonezu. W sam raz na obiad!

Przygotowanie

1.Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy
2.Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy
3.Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC.
4.Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę.
5.Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem).
6.Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem.
7. Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut.

Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką. 

Przepis autorki bloga Sajkofanka Smaku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.