Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką.
Przepis autorki bloga Sajkofanka Smaku.
1 kg udek z kurczaka | |
3 łyżki majonezu kętrzyńskiego „lekkiego” | |
5 łyżek oleju rzepakowego | |
1 łyżka sosu sojowego | |
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej | |
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy | |
1 duży ząbek czosnku | |
1 mała cebulka szalotka | |
1 łyżka stołowa musztardy francuskiej |
1. | Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy |
2. | Przygotowujemy marynatę: do miseczki dodajemy majonez, olej rzepakowy, sos sojowy, paprykę słodką wędzoną, kurkumę, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę szalotkę. Dodajemy musztardę francuską i pieprz oraz sól. Dokładnie mieszamy |
3. | Następnego dnia wyjmujemy mięso z lodówki, nagrzewamy piekarnik do 180oC. |
4. | Układamy w naczyniu żaroodpornym z pokrojoną w dużą kostkę marchewkę i szalotkę. |
5. | Pieczemy przez 30 minut pod przykryciem (z termo obiegiem). |
6. | Po 30 minutach zdejmujemy przykrywkę i smarujemy każdy kawałek masłem. |
7. | Zwiększamy temperaturę do 200oC i pieczemy jeszcze przez 10-12 minut. |
Aromatyczne udka z kurczaka w majonezie z marchewką i szalotką.
Przepis autorki bloga Sajkofanka Smaku.
Zostaw komentarz