1 opakowanie Babka cytrynowa Kętrzyński | |
2 jajka | |
1/2 szklanki wody | |
7 łyżek oleju | |
4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki | |
1 galaretka agrestowa | |
2 galaretki niebieskie | |
500 g serka mascarpone | |
400 g borówki amerykańskiej | |
beziki i chmurki z masy cukrowej do ozdoby |
1. | Opakowanie babki wsypujemy do misy miksera, dodajemy, jajka i wodę miksujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej. |
2. | Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Ciasto wylewamy do tortownicy średnicy 20cm. na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. - do suchego patyczka. |
3. | Wyjmujemy, studzimy. Przekrajamy na 3 blaty (użyłam tylko 2, 1 blat możemy użyć do czegoś innego np. pokruszyć i zrobić cake pops). |
4. | ). Galaretkę agrestową mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia. Po całkowitym zastygnięciu kroimy w kostkę. |
5. | Pierwszą niebieską galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wrzątku (na gorę ciasta), drugą galaretkę niebieską mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku (używamy do masy z mascarpone). Obie galaretki studzimy. |
6. | Pierwszą niebieską galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wrzątku (na gorę ciasta), drugą galaretkę niebieską mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku (używamy do masy z mascarpone). Obie galaretki studzimy. |
7. | Blat ciasta smarujemy ok. 2 łyżki dżemu, następnie wylewamy stopniowo masę z mascarpone, pomiędzy wrzucamy pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę i część borówek. |
8. | Przykrywamy drugim blatem. |
9. | Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia. |
10. | Następnie drugą niebieską galaretkę wkładamy do lodówki do tężenia. Drugi blat smarujemy dżemem. |
11. | Wrzucamy borówkę, na owoce wylewamy tężejącą galaretkę. |
12. | Wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia torciku. |
13. | Dla bezpieczeństwa kroimy na drugi dzień. Ozdabiamy pokruszonymi bezikami, chmurkami wyciętymi z masy cukrowej. |
14. | Wskazówka: |
15. | Do złożenia torciku użyłam małej, ale wysokiej tortownicy i folii rantowej. Możemy użyć także rantu cukierniczego. |
16. | Do krojenia najlepiej użyć noża zamoczonego we wrzątku. |
Zostaw komentarz