Torcik z galaretką i borówkami
Torcik z galaretką i borówkami

Składniki

1 opakowanie Babka cytrynowa Kętrzyński
2 jajka
1/2 szklanki wody
7 łyżek oleju
4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 galaretka agrestowa
2 galaretki niebieskie
500 g serka mascarpone
400 g borówki amerykańskiej
beziki i chmurki z masy cukrowej do ozdoby

Wykonanie Ciasta:

1.Opakowanie babki wsypujemy do misy miksera, dodajemy, jajka i wodę miksujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni. Ciasto wylewamy do tortownicy średnicy 20cm. na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. - do suchego patyczka.
3.Wyjmujemy, studzimy. Przekrajamy na 3 blaty (użyłam tylko 2, 1 blat możemy użyć do czegoś innego np. pokruszyć i zrobić cake pops).
4.). Galaretkę agrestową mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku, po ostudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia. Po całkowitym zastygnięciu kroimy w kostkę.
5.Pierwszą niebieską galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wrzątku (na gorę ciasta), drugą galaretkę niebieską mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku (używamy do masy z mascarpone). Obie galaretki studzimy.
6.Pierwszą niebieską galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wrzątku (na gorę ciasta), drugą galaretkę niebieską mieszamy z 1/2 szklanki wrzątku (używamy do masy z mascarpone). Obie galaretki studzimy.
7.Blat ciasta smarujemy ok. 2 łyżki dżemu, następnie wylewamy stopniowo masę z mascarpone, pomiędzy wrzucamy pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę i część borówek.
8.Przykrywamy drugim blatem.
9.Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.
10.Następnie drugą niebieską galaretkę wkładamy do lodówki do tężenia. Drugi blat smarujemy dżemem.
11.Wrzucamy borówkę, na owoce wylewamy tężejącą galaretkę.
12.Wkładamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia torciku.
13.Dla bezpieczeństwa kroimy na drugi dzień. Ozdabiamy pokruszonymi bezikami, chmurkami wyciętymi z masy cukrowej.
14.Wskazówka:
15.Do złożenia torciku użyłam małej, ale wysokiej tortownicy i folii rantowej. Możemy użyć także rantu cukierniczego.
16.Do krojenia najlepiej użyć noża zamoczonego we wrzątku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.