Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki

Składniki

ciasto na piernik Kętrzyński XXL (750 g)
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 kostka masła (200 g)

Przygotowanie

1.Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto. Jest dość kruche, ale ugniatając je w ręce robi się elastyczne i miękkie.
2.Dzielimy je na mniejsze porcje i tak wałkujemy wykrawając pierniczki (grubsze lepiej odchodzą od blatu). Przy odrywaniu ze stolnicy, podważamy je nożem stołowym. Dla pomocy podsypujemy odrobiną mąki.
3.Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 10 min. (w zależności od grubości, cieńsze krócej, grubsze i większe dłużej).  

Co bardzo ważne Piernik Kętrzyński nie zawiera żadnych dodatków sztucznych, jest w pełni naturalny!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.