Co bardzo ważne Piernik Kętrzyński nie zawiera żadnych dodatków sztucznych, jest w pełni naturalny!
ciasto na piernik Kętrzyński XXL (750 g) | |
1 jajko | |
2 łyżki śmietany 18% | |
2 łyżki kakao | |
1 kostka masła (200 g) |
1. | Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto. Jest dość kruche, ale ugniatając je w ręce robi się elastyczne i miękkie. |
2. | Dzielimy je na mniejsze porcje i tak wałkujemy wykrawając pierniczki (grubsze lepiej odchodzą od blatu). Przy odrywaniu ze stolnicy, podważamy je nożem stołowym. Dla pomocy podsypujemy odrobiną mąki. |
3. | Pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 10 min. (w zależności od grubości, cieńsze krócej, grubsze i większe dłużej). |
Zostaw komentarz