Szaszłyki z piersi kurczaka
Szaszłyki z piersi kurczaka
Szaszłyki z piersi kurczaka
Szaszłyki z piersi kurczaka
Szaszłyki z piersi kurczaka

Składniki

5 pieczarek (użyłam brunatnych)
1 papryka czerwona
1 cebula
pierś kurczaka ok. 400g
1-2 łyżeczki musztardy Kętrzyński
sos sojowy
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
świeży imbir (kawałek)
2 ząbki czosnku
ocet balsamiczny
ew. sól, ulubione zioła

Wykonanie

1.Miód mieszam z sosem sojowym, olejem, musztardą, wyciskam czosnek, dodaję imbir obrany, pokrojony w plasterki, ocet balsamiczny (wszystko przyprawiamy do smaku dodatkowo solą lub więcej sosu sojowego)
2.Marynata musi być dość słona
3.Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do marynaty na kilka godz. lub na noc.
4.Warzywa kroimy w większą kostkę.
5.Nakłuwamy szaszłyki papryką, mięsem, pieczarkami, cebulą na zmianę - na 1 patyczku zrobiłam po 3 kawałki mięsa.
6.Szaszłyki możemy grillować na grillu ale i w piekarniku.
7.Ok. 30 min w 180 stopni, w trakcie obracamy i smarujemy olejem.
8.Podajemy np. z dipem tzatziki.
9.Do szaszłyków idealnie pasują pieczone ziemniaczki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.