5 pieczarek (użyłam brunatnych) | |
1 papryka czerwona | |
1 cebula | |
pierś kurczaka ok. 400g | |
1-2 łyżeczki musztardy Kętrzyński | |
sos sojowy | |
1 łyżka miodu | |
2 łyżki oleju | |
świeży imbir (kawałek) | |
2 ząbki czosnku | |
ocet balsamiczny | |
ew. sól, ulubione zioła |
1. | Miód mieszam z sosem sojowym, olejem, musztardą, wyciskam czosnek, dodaję imbir obrany, pokrojony w plasterki, ocet balsamiczny (wszystko przyprawiamy do smaku dodatkowo solą lub więcej sosu sojowego) |
2. | Marynata musi być dość słona |
3. | Mięso kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do marynaty na kilka godz. lub na noc. |
4. | Warzywa kroimy w większą kostkę. |
5. | Nakłuwamy szaszłyki papryką, mięsem, pieczarkami, cebulą na zmianę - na 1 patyczku zrobiłam po 3 kawałki mięsa. |
6. | Szaszłyki możemy grillować na grillu ale i w piekarniku. |
7. | Ok. 30 min w 180 stopni, w trakcie obracamy i smarujemy olejem. |
8. | Podajemy np. z dipem tzatziki. |
9. | Do szaszłyków idealnie pasują pieczone ziemniaczki. |
Zostaw komentarz