Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World
kruche ciasto Kętrzyński 400 g | |
1/2 kostki masła | |
2 żółtka | |
Dodatkowo: | |
2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) | |
2 łyżki cukru | |
odrobina zmielonych migdałów (mąki migdałowej) | |
cukier puder | |
cynamon mielony | |
kilka goździków |
1. | Składniki na ciasto mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza niż druga w stosunku 1/4 i 3/4). Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min. |
2. | W tym czasie jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy odrobinę wody, dodajemy starte jabłka, dużo cynamonu mielonego (ok. pół torebeczki), kilka goździków. |
3. | Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wałkujemy jedną część ciasta (tę większą), albo rozgniatamy ciasto ręką na blaszce, dociskając palcami. |
4. | Następnie sypiemy zmielone migdały (możemy użyć gotowej mąki migdałowej). Pieczemy ok. 15 min. w 180°C, wyjmujemy podpieczony spód, wykładamy jabłka, na to trzemy na tarce na grubych oczkach drugą część ciasta, wkładamy ponownie do piekarnika na jakieś 40 min., aż ciasto nam ładnie się zarumieni. Po tych 40 min. ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy. |
5. | Po wystudzeniu prószymy cukrem pudrem. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, chociaż ciężko się opanować :) |
Zostaw komentarz