Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście wcale nie musi być nudna. Wystarczy do jabłek dodać goździki, a kruszonkę podkręcić prażonymi orzechami włoskimi.

1 kg jabłek | |
4-5 łyżek cukru | |
1-2 łyżeczki żelatyny | |
cynamon (w zależności od upodobań) | |
sok i skórka z cytryny | |
goździki | |
20–30 dag orzechów włoskich | |
Ciasto Kruche Kętrzyński |
Kruche Ciasto Kętrzyński świetnie nadaje się na szarlotkę. A taka z orzechową kruszonką nie tylko pięknie wygląda, ale też zaskakuje smakiem.
1. | Jabłka lekko prażymy na patelni razem z cukrem (nie mogą się rozpadać). |
2. | Dodajemy cytrynę, cynamon oraz zmielone goździki. |
3. | Przed nałożeniem jabłek na ciasto dodajemy żelatynę i mieszamy. |
4. | Ciasto kruche robimy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy w lodówce. |
5. | Wykładamy ciasto na blachę i podpiekamy około 20 min tak, aby było złociste. |
6. | Część ciasta zostawionego na kruszonkę trzeba zetrzeć i delikatnie połączyć z orzechami posiekanymi w duże kawałki. |
7. | Na wypieczony spód nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 min. |
Zostaw komentarz