Składniki

1 kg jabłek
4-5 łyżek cukru
1-2 łyżeczki żelatyny
cynamon (w zależności od upodobań)
sok i skórka z cytryny
goździki
20–30 dag orzechów włoskich
Ciasto Kruche Kętrzyński
Kruche Ciasto Kętrzyński świetnie nadaje się na szarlotkę. A taka z orzechową kruszonką nie tylko pięknie wygląda, ale też zaskakuje smakiem.

Przygotowanie

1.Jabłka lekko prażymy na patelni razem z cukrem (nie mogą się rozpadać).
2.Dodajemy cytrynę, cynamon oraz zmielone goździki.
3.Przed nałożeniem jabłek na ciasto dodajemy żelatynę i mieszamy.
4.Ciasto kruche robimy według przepisu na opakowaniu. Schładzamy w lodówce.
5.Wykładamy ciasto na blachę i podpiekamy około 20 min tak, aby było złociste.
6.Część ciasta zostawionego na kruszonkę trzeba zetrzeć i delikatnie połączyć z orzechami posiekanymi w duże kawałki.
7.Na wypieczony spód nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 min.

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście wcale nie musi być nudna. Wystarczy do jabłek dodać goździki, a kruszonkę podkręcić prażonymi orzechami włoskimi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.