Śmietanowiec
Śmietanowiec

Składniki

1 ciasto kruche Kętrzyński (400g ale użyłam połowy)
2 żółtka
1 łyżka śmietany
150 g masła
szczypta soli
mąka migdałowa 2 garstki (zmielone migdały lub pokruszone bez skórki)
Krem:
ok. 330 ml śmietany 30 lub 36%,
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku),
1 galaretka malinowa + 3/4 szklanki wrzątku.
Dodatkowo:
owoce: truskawki, borówka amerykańska, mini beziki.

Wykonanie

1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.
2.Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
3.Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia.
4.Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki, nakłuwamy widelcem.
5.Nadmiar ciasta mrożę.
6.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka.
7.Po upieczeniu i wystygnięciu podsypuje mąką migdałową (czyli bardzo drobno pokruszonymi migdałami bez skórki).
8.Na to wykładam krem śmietanowy.
9.Ozdabiam owocami i bezikami.
10.Chłodzimy kilka godz. najlepiej zostawić w lodówce na noc.
11.Krem:
12.Galaretkę rozrabiam w 3/4 szklanki wrzątku.
13.Studzimy.
14.Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno.
15.Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie ze śmietaną
16.Najpierw 2 łyżki ubitej śmietany mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do śmietany.
17.Dzięki temu nie powinna się zważyć.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.