1 ciasto kruche Kętrzyński (400g ale użyłam połowy) | |
2 żółtka | |
1 łyżka śmietany | |
150 g masła | |
szczypta soli | |
mąka migdałowa 2 garstki (zmielone migdały lub pokruszone bez skórki) | |
Krem: | |
ok. 330 ml śmietany 30 lub 36%, | |
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku), | |
1 galaretka malinowa + 3/4 szklanki wrzątku. | |
Dodatkowo: | |
owoce: truskawki, borówka amerykańska, mini beziki. |
1. | Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. |
2. | Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. |
3. | Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. |
4. | Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna blaszki, nakłuwamy widelcem. |
5. | Nadmiar ciasta mrożę. |
6. | Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. |
7. | Po upieczeniu i wystygnięciu podsypuje mąką migdałową (czyli bardzo drobno pokruszonymi migdałami bez skórki). |
8. | Na to wykładam krem śmietanowy. |
9. | Ozdabiam owocami i bezikami. |
10. | Chłodzimy kilka godz. najlepiej zostawić w lodówce na noc. |
11. | Krem: |
12. | Galaretkę rozrabiam w 3/4 szklanki wrzątku. |
13. | Studzimy. |
14. | Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno. |
15. | Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie ze śmietaną |
16. | Najpierw 2 łyżki ubitej śmietany mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do śmietany. |
17. | Dzięki temu nie powinna się zważyć. |
Zostaw komentarz