Składniki

6 płatów solonych śledzi
1 cebula
4 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński
2 łyżki majonezu klasycznego Kętrzyński
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
świeżo mielony pieprz
Śledzie w sosie musztardowym to pomysł na przystawkę, niekoniecznie wigilijną !

Przygotowanie

1.Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, przez m.in. 30 minut (wszystko zależy jak bardzo są zasolone).
2.Następnie osuszyć i pokroić każdy płat na 4-5 kawałków.
3.Cebulę pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem na 3-4 minuty i odcedzić. Zostawić do ostygnięcia.
4.Musztardy wymieszać z majonezem oraz jogurtem, doprawić curry i pieprzem.
5.Wymieszać i połączyć z cebulą. Następnie dodać śledzie i znów wymieszać.
6.Odstawić na kilka godzin lub włożyć do słoika i wstawić do lodówki.

Przepis przygotowała Pani Edyta z Pasji Smaku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.