Śledź w buraczkach
Śledź w buraczkach
Śledź w buraczkach
Śledź w buraczkach

Składniki

2 płaty śledziowe w occie
2 łyżki majonezu chrzanowego Kętrzyński
1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński
2 łyżki śmietany 18%
1/2 buraka ugotowanego
cukier (do smaku)
zakwas buraczany (opcjonalnie)
1 cebula czerwona
sól, pieprz
koperek

Przygotowanie

1.Buraka w skórce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy. Śledzie kroimy w większą kostkę
2.W miseczce robimy sos: majonez, śmietana, musztarda, przyprawy. Doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, buraka ugotowanego kroimy także w kosteczkę
3.Dobra rada: Dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej możemy zanurzyć plasterki cebuli w zakwasie buraczanym. Będzie fajna, delikatna i pięknie zabarwi
4.Do sosu buraczanego możemy także dodać odrobinę zakwasu buraczanego. Dzięki temu uzyskamy piękny różowy kolor

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.