Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World
2 płaty śledziowe w occie | |
2 łyżki majonezu chrzanowego Kętrzyński | |
1 łyżeczka musztardy stołowej Kętrzyński | |
2 łyżki śmietany 18% | |
1/2 buraka ugotowanego | |
cukier (do smaku) | |
zakwas buraczany (opcjonalnie) | |
1 cebula czerwona | |
sól, pieprz | |
koperek |
1. | Buraka w skórce gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, obieramy. Śledzie kroimy w większą kostkę |
2. | W miseczce robimy sos: majonez, śmietana, musztarda, przyprawy. Doprawiamy do smaku sól, pieprz, cukier. 1/2 cebuli kroimy w kostkę, buraka ugotowanego kroimy także w kosteczkę |
3. | Dobra rada: Dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej możemy zanurzyć plasterki cebuli w zakwasie buraczanym. Będzie fajna, delikatna i pięknie zabarwi |
4. | Do sosu buraczanego możemy także dodać odrobinę zakwasu buraczanego. Dzięki temu uzyskamy piękny różowy kolor |
Zostaw komentarz