Sernik solony karmel
Sernik solony karmel
Sernik solony karmel
Sernik solony karmel

Składniki ciasto (spód)

400 g ciasto kruche Kętrzyński
2 żółtka
1 łyżka śmietany
1/2 kostki masła schłodzonego
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg twarożek sernikowy (wiaderko)
5 dużych jajek
1 szklanka cukru (lub więcej do smaku)
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego)
Solony karmel:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
łyżeczka soli gruboziarnistej świeżo zmielonej
Dodatkowo:
solony popcorn w torebce do mikrofalówki
1 baton/kawałki batoników typu Snickers
solone precelki

Przygotowanie

1.Ciasto: składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. W misie miksera mieszamy masę serową: ser, cukier. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 h w 180°C do wyrośnięcia.
2.Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i mieszamy, aż po ok. 2 min. masa się połączy. Następnie do gorącego sosu ostrożnie dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos przelewamy do słoiczka przez sitko, aby wyłapać wszystkie grudki. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę.
3.Na sernik wylewamy solony karmel lekko po wystygnięciu i zgęstnieniu, na to kładziemy popcorn, batoniki i precelki.

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.