Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World
400 g ciasto kruche Kętrzyński | |
2 żółtka | |
1 łyżka śmietany | |
1/2 kostki masła schłodzonego | |
2 łyżki kakao | |
Masa serowa: | |
1 kg twarożek sernikowy (wiaderko) | |
5 dużych jajek | |
1 szklanka cukru (lub więcej do smaku) | |
1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru | |
1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego) | |
Solony karmel: | |
1/2 kostki masła | |
1 szklanka cukru | |
1/2 szklanki śmietanki 30% | |
łyżeczka soli gruboziarnistej świeżo zmielonej | |
Dodatkowo: | |
solony popcorn w torebce do mikrofalówki | |
1 baton/kawałki batoników typu Snickers | |
solone precelki |
1. | Ciasto: składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Podpiekamy sam spód ok. 8-10 min. w 180°C. W misie miksera mieszamy masę serową: ser, cukier. Następnie dodajemy jajka, budyń. Mieszamy ponownie. Dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 h w 180°C do wyrośnięcia. |
2. | Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i mieszamy, aż po ok. 2 min. masa się połączy. Następnie do gorącego sosu ostrożnie dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. 1 min. Na koniec dodajemy do smaku świeżo zmieloną sól morską. Sos przelewamy do słoiczka przez sitko, aby wyłapać wszystkie grudki. Wkładając go do lodówki zamieni się w bardzo gęstą, ciągnącą masę. |
3. | Na sernik wylewamy solony karmel lekko po wystygnięciu i zgęstnieniu, na to kładziemy popcorn, batoniki i precelki. |
Zostaw komentarz