Składniki

5 ziemniaków
1⁄2 czerwonej cebuli
1 puszka groszku konserwowego
garść korniszonów
1⁄4 szklanki maślanki
2 łyżki majonezu kętrzyńskiego
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1⁄2 białej cebuli
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego
sól i pieprz do smaku
Sos ranczerski sprawia, że prosta sałatka ziemniaczana nabiera nowego, głębszego i zaskakującego smaku. Koniecznie spróbujcie!

Przygotowanie

1.Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
2.Czerwoną cebulę pokrój w półplasterki, groszek konserwowy odsącz, a korniszony pokrój wzdłuż. Wszystko połącz.
3.Przygotuj sos. Pomieszaj Majonez Kętrzyński, jogurt grecki i maślankę. Dodaj drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
4.Połącz sos z sałatką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego!

Sos ranczerski, czyli popularny w USA ranch dressing nie wiedzieć czemu nie jest zbyt popularny w Polsce. Mieszanka kilku składników sprawia, że jest dosyć uniwersalny, a przy tym bardzo pyszny. Idealnie sprawdzi się w prostej sałatce ziemniaczanej. Przepis stworzyła dla nas Karolina z bloga Co Pysznego?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.