Sos ranczerski, czyli popularny w USA ranch dressing nie wiedzieć czemu nie jest zbyt popularny w Polsce. Mieszanka kilku składników sprawia, że jest dosyć uniwersalny, a przy tym bardzo pyszny. Idealnie sprawdzi się w prostej sałatce ziemniaczanej. Przepis stworzyła dla nas Karolina z bloga Co Pysznego?

5 ziemniaków | |
1⁄2 czerwonej cebuli | |
1 puszka groszku konserwowego | |
garść korniszonów | |
1⁄4 szklanki maślanki | |
2 łyżki majonezu kętrzyńskiego | |
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego | |
1 ząbek czosnku | |
1⁄2 białej cebuli | |
1 łyżeczka octu winnego | |
1 łyżeczka posiekanego koperku | |
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki | |
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku | |
1 łyżeczka musztardy „Krzepkiej” od Majonezu Kętrzyńskiego | |
sól i pieprz do smaku |
Sos ranczerski sprawia, że prosta sałatka ziemniaczana nabiera nowego, głębszego i zaskakującego smaku. Koniecznie spróbujcie!
1. | Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. |
2. | Czerwoną cebulę pokrój w półplasterki, groszek konserwowy odsącz, a korniszony pokrój wzdłuż. Wszystko połącz. |
3. | Przygotuj sos. Pomieszaj Majonez Kętrzyński, jogurt grecki i maślankę. Dodaj drobno posiekaną białą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet winny, musztardę, koperek, natkę i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. |
4. | Połącz sos z sałatką. Dokładnie wymieszaj i odstaw do „przegryzienia się”. Smacznego! |
Zostaw komentarz