Sałatka ziemniaczana idealna na grilla i jako dodatek do mięs. Z dodatkiem majonezu pietruszkowego. Przepis przygotowany przez Nataszę z bloga Sajkofanka Smaku

6 ziemniaków średniej wielkości | |
8-10 cm biała część z pora | |
2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku | |
1 łyżka stołowa tartego na płatki parmezanu | |
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki | |
Sól gruboziarnista - świeżo mielona | |
Pieprz czarny - świeżo mielony | |
4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym | |
2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki | |
sok z 1/2 cytryny |
Pyszna sałatka ziemniaczana z majonezem pietruszkowym.
1. | Ziemniaki - dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości. |
2. | Pora pokroić w cienkie półplasterki. |
3. | Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać. |
4. | Do miski ze składnikami na sałatkę dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać. |
5. | Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę. |
6. | Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu. |
Zostaw komentarz