Składniki

6 ziemniaków średniej wielkości
8-10 cm biała część z pora
2 czubate łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
1 łyżka stołowa tartego na płatki parmezanu
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
Sól gruboziarnista - świeżo mielona
Pieprz czarny - świeżo mielony
4 łyżki stołowe majonezu kętrzyńskiego o smaku chrzanowym
2 łyżki stołowe świeżo siekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
Pyszna sałatka ziemniaczana z majonezem pietruszkowym.

Przygotowanie

1.Ziemniaki - dobrze umyć, ugotować ze skórką w lekko osolonej wodzie. Pamiętać, żeby ziemniaków nie rozgotować tak, by nadawały się do pokrojenia. Pokroić na cztery części, a później w kostkę średniej wielkości.
2.Pora pokroić w cienkie półplasterki.
3.Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
4.Do miski ze składnikami na sałatkę dodać majonez pietruszkowy i pokruszony parmezan, uprzednio utarty na plasterki. Dokładnie wymieszać.
5.Majonez pietruszkowy: W miseczce połączyć majonez kętrzyński o smaku chrzanowym, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę.
6.Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną szczypiorku, pietruszki i parmezanu.

Sałatka ziemniaczana idealna na grilla i jako dodatek do mięs. Z dodatkiem majonezu pietruszkowego. Przepis przygotowany przez Nataszę z bloga Sajkofanka Smaku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.