Składniki

Ziemniaki – 250 g
Kiełbasa myśliwska – 100 g
Czerwona fasola – ½ puszki
Papryka czerwona – 1 szt.
Oliwki – 50 g
Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
Oliwa – 5 łyżek
Ocet winny – 4 łyżki
Musztarda Kętrzyńska stołowa – 1 łyżka
Sól, pieprz
Przepis na sałatkę prosto z kuchni Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego ! Przygotowali ją studenci III r. Gastronomia Sztuka Kulinarna Wydziału Nauki o Żywności podczas zajęć: "Technologia surówek i sałatek".

Przygotowanie

1.Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, po wystudzeniu pokroić w plasterki, a następnie zrumienić na patelni.
2.Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
3.Fasolę i oliwki odsączyć z zalewy, oliwki pokroić na krążki.
4.Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć.
5.Ocet połączyć z oliwą, dodać musztardę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
6.Na półmisku wyłożyć zrumienione ziemniaki, następnie kiełbasę, fasolę i paprykę.
7.Sałatkę posypać plasterkami oliwek, posiekanym szczypiorkiem i polać sosem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.