Ingredients

rukola 2 garście
czerwona cebula 1/2 małej
Sałaty pełne kolorowych świeżych warzyw niezaprzeczalnie kojarzą się z wiosną i latem. Jednak jesienią wcale nie trzeba z nich rezygnować! Wystarczy umiejętnie dobrać składniki, aby cieszyć się pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem.

Instrukcja przygotowania

1.Zacznij od przygotowania buraka. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej. Wyszoruj go, zawiń w folię aluminiową i upiecz w 180 stopniach do miękkości. Gdy będzie gotowy, ostudź go i obierz. Pokrój w dosyć grube plastry, a następnie w zgrabną kostkę.
2.Przygotuj sos do sałaty. W miseczce pomieszaj dokładnie płynny miód, musztardę Krzepką (marka Kętrzyński), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Następnie dolewaj powoli oliwę lub olej i mieszaj energicznie, aż sos stanie się gęstą emulsją. Odstaw – niech czeka na swoją kolej.
3.Na patelni rozgrzej łyżkę masła, łyżkę miodu i łyżkę octu balsamicznego. Następnie dorzuć buraki, rozmaryn, sól i pieprz. Karmelizuj, często mieszając, aż buraki wchłoną cały płyn.

Sałaty pełne kolorowych świeżych warzyw niezaprzeczalnie kojarzą się z wiosną i latem. Jednak jesienią wcale nie trzeba z nich rezygnować! Wystarczy umiejętnie dobrać składniki, aby cieszyć się pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. Tak, tak… rozgrzewającymi! Sprawią to: pikantny sos na bazie wyrazistej musztardy Krzepkiej (marka Kętrzyński), do tego karmelizowane ciepłe buraczki oraz przyjemnie ciągnący się, smażony camembert.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.