Składniki

Brokuły – 500 g
Jaja ugotowane na twardo – 5 szt.
Pomidory – 100 g
Cebula – 50 g
Majonez Kętrzyński lekki lub klasyczny – 100 g
Śmietana – 30 g
Posiekany koperek – 10 g
Sól, cukier, pieprz, sok z cytryny – do smaku
Przepis na sałatkę prosto z kuchni Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego ! Przygotowali ją studenci III r. Gastronomia Sztuka Kulinarna Wydziału Nauki o Żywności podczas zajęć: "Technologia surówek i sałatek".

Przygotowanie

1.Ugotować podzielone na różyczki brokuły.
2.Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić na cząstki.
3.Pokroić cebulę w pierścienie.
4.Jaja obrać ze skorupki i podzielić na cząstki.
5.Połączyć majonez ze śmietaną, doprawić.
6.Wymieszać składniki sałatki, posypać koperkiem.

Sałatka szybka i smaczna – sprawdzi się także jako surówka do obiadu 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.