Sałatka szybka i smaczna – sprawdzi się także jako surówka do obiadu 🙂

Brokuły – 500 g | |
Jaja ugotowane na twardo – 5 szt. | |
Pomidory – 100 g | |
Cebula – 50 g | |
Majonez Kętrzyński lekki lub klasyczny – 100 g | |
Śmietana – 30 g | |
Posiekany koperek – 10 g | |
Sól, cukier, pieprz, sok z cytryny – do smaku |
Przepis na sałatkę prosto z kuchni Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego ! Przygotowali ją studenci III r. Gastronomia Sztuka Kulinarna Wydziału Nauki o Żywności podczas zajęć: "Technologia surówek i sałatek".
1. | Ugotować podzielone na różyczki brokuły. |
2. | Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. |
3. | Pokroić cebulę w pierścienie. |
4. | Jaja obrać ze skorupki i podzielić na cząstki. |
5. | Połączyć majonez ze śmietaną, doprawić. |
6. | Wymieszać składniki sałatki, posypać koperkiem. |
Zostaw komentarz