Przepis na doskonałą w smaku zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem. Proste składniki i wyborny smak to jej najmocniejsze atuty!

400 g makaronu penne | |
2-3 pętka kiełbasy | |
2 cebule | |
500 g pieczarek | |
Papryka czerwona | |
1/2 łyżeczki soli | |
Łyżka masła | |
Sos: | |
10 łyżek Majonezu Kętrzyńskiego Klasycznego | |
4 łyżki ketchupu pikantnego | |
Szklanka startego sera żółtego | |
4 ząbki czosnku | |
1/2 łyżeczki pieprzu | |
Dodatkowo: | |
Szklanka startego sera żółtego do posypania zapiekanki |
Pyszna zapiekanka makaronowa z sosem na bazie Majonezu Kętrzyńskiego.
1. | Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu |
2. | Obraną i umytą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy |
3. | Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni z dodatkiem masła, aż woda odparuje. |
4. | Paprykę kroimy w drobną kostkę. |
5. | Sos: Majonez mieszamy z ketchupem, startym serem żółtym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. |
6. | Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ugotowanego makaronu, połowę pieczarek, połowę cebuli i kiełbasy i smarujemy połową sosu. Ponownie, w tej samej kolejności wykładamy pozostałe składniki, posypujemy papryką i smarujemy pozostałym sosem. |
7. | Zapiekankę przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut. |
8. | Przed końcem pieczenia zapiekankę odkrywamy, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy, aż ser na wierzchu się rozpuści. |
Zostaw komentarz