Składniki

400 g makaronu penne
2-3 pętka kiełbasy
2 cebule
500 g pieczarek
Papryka czerwona
1/2 łyżeczki soli
Łyżka masła
Sos:
10 łyżek Majonezu Kętrzyńskiego Klasycznego
4 łyżki ketchupu pikantnego
Szklanka startego sera żółtego
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
Szklanka startego sera żółtego do posypania zapiekanki
Pyszna zapiekanka makaronowa z sosem na bazie Majonezu Kętrzyńskiego.

Przygotowanie

1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
2.Obraną i umytą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem podsmażamy
3.Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni z dodatkiem masła, aż woda odparuje.
4.Paprykę kroimy w drobną kostkę.
5.Sos: Majonez mieszamy z ketchupem, startym serem żółtym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.
6.Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ugotowanego makaronu, połowę pieczarek, połowę cebuli i kiełbasy i smarujemy połową sosu. Ponownie, w tej samej kolejności wykładamy pozostałe składniki, posypujemy papryką i smarujemy pozostałym sosem.
7.Zapiekankę przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut.
8.Przed końcem pieczenia zapiekankę odkrywamy, posypujemy startym serem żółtym i pieczemy, aż ser na wierzchu się rozpuści.

Przepis na doskonałą w smaku zapiekankę makaronową z pieczarkami i serem. Proste składniki i wyborny smak to jej najmocniejsze atuty!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.