Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World
1 kg udek kurczaka bez kości | |
1 duża cebula | |
ok. 500 g pieczarek | |
sól, pieprz | |
3 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński | |
Sos: | |
ok. 100 g sera Gorgonzola | |
3 brykiety mrożone szpinaku | |
sól, pieprz (do smaku) | |
ok. 250 ml śmietany 30% | |
Dodatkowo: | |
2 garści rukoli | |
pomidorki koktajlowe |
1. | Pieczarki tniemy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju dusimy cebulkę, dodajemy następnie pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadmiar wody wylewamy. Ostudzamy. |
2. | Udka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z każdej strony solą. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, nakładamy pieczarki ok. 1 łyżeczki, zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, żeby się nie otworzyły. Następnie wszystkie roladki obsmażamy na patelni do zarumienienia, z każdej strony. |
3. | Dno dużego żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wrzucamy pozostałe pieczarki. Na to kładziemy roladki. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Pieczemy, pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, i włączamy opcję górnego grilla. |
4. | Sos: Na patelnię po pieczarkach wlewamy śmietankę, brykiet szpinaku i Gorgonzolę. Wszystko mieszamy i gotujemy do roztopienia sera i rozmrożenia szpinaku. Ewentualnie solimy, ale ser jest wystarczająco słony. Po zredukowaniu śmietanki powstaje gęsty sos. Na rukolę kładziemy roladki, polewamy sosem, dodajemy pomidorki. Możemy zjeść bez niczego lub z ziemniakami/ryżem itp. |
Zostaw komentarz