Roladki z udek kurczaka
Roladki z udek kurczaka

Składniki

1 kg udek kurczaka bez kości
1 duża cebula
ok. 500 g pieczarek
sól, pieprz
3 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński
Sos:
ok. 100 g sera Gorgonzola
3 brykiety mrożone szpinaku
sól, pieprz (do smaku)
ok. 250 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
2 garści rukoli
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

1.Pieczarki tniemy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oleju dusimy cebulkę, dodajemy następnie pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadmiar wody wylewamy. Ostudzamy.
2.Udka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z każdej strony solą. Od wewnętrznej strony smarujemy musztardą, nakładamy pieczarki ok. 1 łyżeczki, zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, żeby się nie otworzyły. Następnie wszystkie roladki obsmażamy na patelni do zarumienienia, z każdej strony.
3.Dno dużego żaroodpornego naczynia smarujemy masłem, wrzucamy pozostałe pieczarki. Na to kładziemy roladki. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Pieczemy, pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę, i włączamy opcję górnego grilla.
4.Sos: Na patelnię po pieczarkach wlewamy śmietankę, brykiet szpinaku i Gorgonzolę. Wszystko mieszamy i gotujemy do roztopienia sera i rozmrożenia szpinaku. Ewentualnie solimy, ale ser jest wystarczająco słony. Po zredukowaniu śmietanki powstaje gęsty sos. Na rukolę kładziemy roladki, polewamy sosem, dodajemy pomidorki. Możemy zjeść bez niczego lub z ziemniakami/ryżem itp.

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.