Czy wiecie, że Piernik Kętrzyński świetnie nadaje się na ciasto kruche? Będzie miało brązowo-złocisty kolor i pyszny, korzenny smak. Spróbujcie koniecznie naszego przepisu.

Piernik Kętrzyński – 750g | |
Masło lub margaryna w stanie stałym 200g | |
jajko 1 szt. | |
2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany (18%) | |
Składniki na polewę według przepisu z opakowania |
Prosty przepis na kruche ciasto piernikowe, które zawsze wychodzi!
1. | Koncentrat ciasta wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. |
2. | Wbić jajko, dodać śmietanę i ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy |
3. | Uzyskane w ten sposób ciasto rozwałkować, wyłożyć na płaską blachę do pieczenia i ponakłuwać widelcem w małych odstępach. |
4. | Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 20 minut. |
5. | Po upieczeniu i ostudzeniu piernik oblać polewą z przepisu na opakowaniu |
Zostaw komentarz