Składniki

Piernik Kętrzyński – 750g
Masło lub margaryna w stanie stałym 200g
jajko 1 szt.
2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany (18%)
Składniki na polewę według przepisu z opakowania
Prosty przepis na kruche ciasto piernikowe, które zawsze wychodzi!

Przygotowanie

1.Koncentrat ciasta wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem.
2.Wbić jajko, dodać śmietanę i ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy
3.Uzyskane w ten sposób ciasto rozwałkować, wyłożyć na płaską blachę do pieczenia i ponakłuwać widelcem w małych odstępach.
4.Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 20 minut.
5.Po upieczeniu i ostudzeniu piernik oblać polewą z przepisu na opakowaniu

Czy wiecie, że Piernik Kętrzyński świetnie nadaje się na ciasto kruche? Będzie miało brązowo-złocisty kolor i pyszny, korzenny smak. Spróbujcie koniecznie naszego przepisu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.