Przepis przygotowany przez Małgosię prowadzącą bloga kulinarnego www.justmegik.com

240 g fasoli | |
30 g mielonego lnu | |
35 g mąki dyniowej odtłuszczonej ( sprawdzi się też mąka z ciecierzycy, z grochu, migdałowa czy słonecznikowa. Można spróbować z kokosową, ale wtedy mniejsza ilość, gdyż maka kokosowa chłonie płyny bardzo mocno.) | |
30 g musztardy stołowej Kętrzyński | |
1 żółtko albo 1 łyżka jogurtu | |
sól, pieprz, oregano | |
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia | |
czarnuszka (składnik opcjonalny, czarnuszkę można zastąpić np. sezamem) | |
trochę oleju |
PROTEINOWE KRAKERSY a la Nachosy – bez glutenu, bez cukru, z niską zawartością węglowodanów. A do tego też opcja wegańska! Można dodać takie chrupiące kawałki jako dodatek do sałatki, podać jako nachosy z hummusem i warzywami lub użyć jako bazę do mini kanapek.
1. | Suche składniki na proteinowe nachosy wymieszać ze sobą. |
2. | Fasolę zblendować razem z musztardą oraz żółtkiem albo jogurtem. |
3. | Dosypać suche składniki oraz zioła. |
4. | Odstawić do lodówki na 15 minut. |
5. | Jeśli masa po wyciągnięciu jest zbyt mokra, to wystarczy dosypać trochę mąki. |
6. | Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować do delikatnie olejem. |
7. | Wyłożyć za pomoca łyżeczki ciasto na nachosy robiąc małe kleksy, a następnie rozprowadzić dłonią. |
8. | Warto ją posmarować oliwą albo pomoczyć wodą, wtedy ciasto się nie klei. Powinno być cienkie! |
9. | Następnie ciasto ponacinać delikatnie wzdłuż dłuższego boku na paski. Wtedy łatwiej będzie się kroić, gdy już blat do nachosów będzie upieczony. |
10. | Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. |
11. | Posmarować blat olejem albo rozpuszczonym masłem i posypać czarnuszką albo na przykład sezamem. Wstawić jeszcze na 5-10 minut do zrumienienia. |
12. | Odstawić i kroić według uznania 🙂 |
Zostaw komentarz