Składniki

240 g fasoli
30 g mielonego lnu
35 g mąki dyniowej odtłuszczonej ( sprawdzi się też mąka z ciecierzycy, z grochu, migdałowa czy słonecznikowa. Można spróbować z kokosową, ale wtedy mniejsza ilość, gdyż maka kokosowa chłonie płyny bardzo mocno.)
30 g musztardy stołowej Kętrzyński
1 żółtko albo 1 łyżka jogurtu
sól, pieprz, oregano
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
czarnuszka (składnik opcjonalny, czarnuszkę można zastąpić np. sezamem)
trochę oleju
PROTEINOWE KRAKERSY a la Nachosy – bez glutenu, bez cukru, z niską zawartością węglowodanów. A do tego też opcja wegańska! Można dodać takie chrupiące kawałki jako dodatek do sałatki, podać jako nachosy z hummusem i warzywami lub użyć jako bazę do mini kanapek.

Przygotowanie

1.Suche składniki na proteinowe nachosy wymieszać ze sobą.
2.Fasolę zblendować razem z musztardą oraz żółtkiem albo jogurtem.
3. Dosypać suche składniki oraz zioła.
4.Odstawić do lodówki na 15 minut.
5. Jeśli masa po wyciągnięciu jest zbyt mokra, to wystarczy dosypać trochę mąki.
6.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować do delikatnie olejem.
7.Wyłożyć za pomoca łyżeczki ciasto na nachosy robiąc małe kleksy, a następnie rozprowadzić dłonią.
8. Warto ją posmarować oliwą albo pomoczyć wodą, wtedy ciasto się nie klei. Powinno być cienkie!
9.Następnie ciasto ponacinać delikatnie wzdłuż dłuższego boku na paski. Wtedy łatwiej będzie się kroić, gdy już blat do nachosów będzie upieczony.
10.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
11.Posmarować blat olejem albo rozpuszczonym masłem i posypać czarnuszką albo na przykład sezamem. Wstawić jeszcze na 5-10 minut do zrumienienia.
12.Odstawić i kroić według uznania 🙂

Przepis przygotowany przez Małgosię prowadzącą bloga kulinarnego www.justmegik.com

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.