Składniki

2 polędwiczki wieprzowe (7x100g)
grubo zmielony pieprz
1 łyżeczka blendowanego czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
szynka parmeńska
2 łyżki białego wina
3 łyżki musztardy krzepkiej Kętrzyński
3 łyżki musztardy stołowej Kętrzyński
3 ząbki posiekanego czosnku
1 cytryna
125 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ser mozzarella
1 cebula
Brak pomysłu na uroczysty obiad? Zrób polędwiczki zawijane w szynkę parmeńską. Dodaj Musztardę Krzepką, Stołową i Majonez Kętrzyński. W ten sposób stworzysz danie, które goście i domownicy zapamiętają na długo.

Przygotowanie

1.Polędwiczkę pokroić na 3 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć blendowanym czosnkiem, odłożyć.
2.Cebule pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będzie już zrumieniona dodać masło, obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Podsypać mąką i podsmażyć.
3.Wlać wino i odparować. Dodać obydwie musztardy i wymieszać. Wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje.
4.Polędwiczki zawijać z serem mozzarella i szynką parmeńską, formować roladki. Wstawić do piekarnika na 30 minut, 165 stopni.
5.Pietruszkę i czosnek posiekać razem, zetrzeć skórkę cytryny, wymieszać razem. Powstała gremolate.
6.Upieczone roladki podawać z sosem posypując gremolatą.

Zwykłe, wieprzowe polędwiczki, zyskają „drugą młodość” jeśli przygotujesz je z dodatkami rodem z kuchni włoskiej. Ich smak podbijają również Musztarda Krzepka, Stołowa i Majonez Kętrzyński.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.