Zwykłe, wieprzowe polędwiczki, zyskają „drugą młodość” jeśli przygotujesz je z dodatkami rodem z kuchni włoskiej. Ich smak podbijają również Musztarda Krzepka, Stołowa i Majonez Kętrzyński.

2 polędwiczki wieprzowe (7x100g) | |
grubo zmielony pieprz | |
1 łyżeczka blendowanego czosnku | |
2 łyżki oliwy | |
1/2 łyżki masła | |
szynka parmeńska | |
2 łyżki białego wina | |
3 łyżki musztardy krzepkiej Kętrzyński | |
3 łyżki musztardy stołowej Kętrzyński | |
3 ząbki posiekanego czosnku | |
1 cytryna | |
125 ml śmietanki kremówki 30% | |
1 łyżka sosu sojowego | |
1 łyżka posiekanej natki pietruszki | |
ser mozzarella | |
1 cebula |
Brak pomysłu na uroczysty obiad? Zrób polędwiczki zawijane w szynkę parmeńską. Dodaj Musztardę Krzepką, Stołową i Majonez Kętrzyński. W ten sposób stworzysz danie, które goście i domownicy zapamiętają na długo.
1. | Polędwiczkę pokroić na 3 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć blendowanym czosnkiem, odłożyć. |
2. | Cebule pokroić na ćwiartki i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będzie już zrumieniona dodać masło, obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Podsypać mąką i podsmażyć. |
3. | Wlać wino i odparować. Dodać obydwie musztardy i wymieszać. Wlać śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. |
4. | Polędwiczki zawijać z serem mozzarella i szynką parmeńską, formować roladki. Wstawić do piekarnika na 30 minut, 165 stopni. |
5. | Pietruszkę i czosnek posiekać razem, zetrzeć skórkę cytryny, wymieszać razem. Powstała gremolate. |
6. | Upieczone roladki podawać z sosem posypując gremolatą. |
Zostaw komentarz