Składniki

PLACKI:
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt.
boczek wędzony 20 dag
jajko 1 szt.
sól, pieprz
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
SOS MAJONEZOWY:
jogurt naturalny 150 ml
majonez 3 łyżki stołowe
sól, pieprz
ew. koperek lub natka pietruszki
Tradycyjne placki ziemniaczane urozmaicone boczkiem i podane w sosem majonezowym.

Przygotowanie

1.Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
3.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć - gdy lekko przestygnie dodać do ziemniaków i wymieszać.
4.Dużą łyżką kłaść masę na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron.
5.Wymieszać składniki sosu majonezowego.
6.Gorące placki podawać polane sosem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.