
PLACKI: | |
ziemniaki 1 kg | |
cebula 1 szt. | |
boczek wędzony 20 dag | |
jajko 1 szt. | |
sól, pieprz | |
czosnek 3 ząbki | |
olej do smażenia | |
SOS MAJONEZOWY: | |
jogurt naturalny 150 ml | |
majonez 3 łyżki stołowe | |
sól, pieprz | |
ew. koperek lub natka pietruszki |
Tradycyjne placki ziemniaczane urozmaicone boczkiem i podane w sosem majonezowym.
1. | Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. |
2. | Dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. |
3. | Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć - gdy lekko przestygnie dodać do ziemniaków i wymieszać. |
4. | Dużą łyżką kłaść masę na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. |
5. | Wymieszać składniki sosu majonezowego. |
6. | Gorące placki podawać polane sosem. |
Zostaw komentarz