Pomysł i realizacja wypieku: Koło Gospodyń Wiejskich w Wesołowie
Piernik kętrzyński 750g | |
Mleko 0,5l | |
Budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt. | |
Cukier 1/2 szklanki | |
1 kostka margaryny | |
Powidła śliwkowe - 1 słoiczek |
1. | Piernik pieczemy w tortownicy wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki. |
2. | KREM: |
3. | Ugotować budyń wykorzystując 0,5 l mleka i pół szklanki cukru. |
4. | Po dokładnym wystudzeniu dodajemy budyń małymi porcjami, do wcześniej utartej kostki margaryny - cały czas ucierając. |
5. | Krążki piernika kolejno przekładamy powidłami śliwkowymi i przygotowanym kremem budyniowym. |
6. | Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. |
Zostaw komentarz