Piernikowy tort
Piernikowy tort

Składniki

Piernik kętrzyński 750g
Mleko 0,5l
Budyń śmietankowy lub waniliowy 2 szt.
Cukier 1/2 szklanki
1 kostka margaryny
Powidła śliwkowe - 1 słoiczek

Przygotowanie

1.Piernik pieczemy w tortownicy wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu ciasto kroimy na 3 krążki.
2.KREM:
3.Ugotować budyń wykorzystując 0,5 l mleka i pół szklanki cukru.
4.Po dokładnym wystudzeniu dodajemy budyń małymi porcjami, do wcześniej utartej kostki margaryny - cały czas ucierając.
5.Krążki piernika kolejno przekładamy powidłami śliwkowymi i przygotowanym kremem budyniowym.
6.Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

Pomysł i realizacja wypieku: Koło Gospodyń Wiejskich w Wesołowie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.