
Do przygotowania pierniczków: | |
Piernik Kętrzyński 500g | |
120ml wody | |
50ml oleju | |
Do przygotowania trufli: | |
100g pierniczków | |
35g masła | |
45g gorzkiej czekolady | |
sok z pomarańczy lub mandarynki | |
skórka pomarańczy/ mandarynki |
Efektowne, smaczne i zawsze się udają !
1. | Zawartość opakowania Piernik Kętrzyński 500g wymieszać z wodą oraz olejem. |
2. | Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto należy przełożyć na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiać, aby było jednolite. |
3. | Aby ciasto lepiej się rozwałkowało i nie było miękkie, można włożyć je do lodówki. |
4. | Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 5mm, aby nie było za grube, ponieważ pierniczki mają być twarde. |
5. | Z ciasta wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. |
6. | Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Pierniczki odstawić do wystudzenia. |
7. | Z powstałej ilości pierników odważyć porcję 100g. |
8. | Pierniczki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmielić. Z pozostałych pierniczków można wykonać kolejną porcję piernikowych trufli. |
9. | Masło rozpuścić w garnku. Dodawać pokruszoną na kawałki czekoladę. |
10. | Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. |
11. | Do pierniczków dodać wystudzoną czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy. |
12. | Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia do lodówki na około godzinę. |
13. | Z wystudzonej masy uformować małe kulki. Obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao. |
14. | Kuleczki można posypać skórką z pomarańczy lub mandarynki, albo innymi dodatkami według uznania. |
15. | Piernikowe trufle ponownie odstawić do schłodzenia w lodówce. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia. |
Zostaw komentarz