Składniki

Do przygotowania pierniczków:
Piernik Kętrzyński 500g
120ml wody
50ml oleju
Do przygotowania trufli:
100g pierniczków
35g masła
45g gorzkiej czekolady
sok z pomarańczy lub mandarynki
skórka pomarańczy/ mandarynki
Efektowne, smaczne i zawsze się udają !

Przygotowanie

1.Zawartość opakowania Piernik Kętrzyński 500g wymieszać z wodą oraz olejem.
2.Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto należy przełożyć na posypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiać, aby było jednolite.
3.Aby ciasto lepiej się rozwałkowało i nie było miękkie, można włożyć je do lodówki.
4.Ciasto należy rozwałkować na grubość ok 5mm, aby nie było za grube, ponieważ pierniczki mają być twarde.
5.Z ciasta wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6.Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut. Pierniczki odstawić do wystudzenia.
7.Z powstałej ilości pierników odważyć porcję 100g.
8.Pierniczki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach lub zmielić. Z pozostałych pierniczków można wykonać kolejną porcję piernikowych trufli.
9.Masło rozpuścić w garnku. Dodawać pokruszoną na kawałki czekoladę.
10.Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do wystudzenia.
11.Do pierniczków dodać wystudzoną czekoladę, sok i skórkę z pomarańczy.
12.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia do lodówki na około godzinę.
13.Z wystudzonej masy uformować małe kulki. Obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie lub kakao.
14.Kuleczki można posypać skórką z pomarańczy lub mandarynki, albo innymi dodatkami według uznania.
15.Piernikowe trufle ponownie odstawić do schłodzenia w lodówce. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.