Składniki

1 opakowanie Piernik Kętrzyński (750 g)
2,5 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
1-2 łyżki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka kostek do ozdoby
250 g mascarpone
250 g śmietanki 36%
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego
1/2 kg wiśni

Wykonanie:

1.Ciasto Kętrzyński mieszamy z wodą i olejem.
2.Dodajemy stopioną i przestudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej), oraz kakao.
3.Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 min.
4.Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
5.Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min 180stopni, pieczemy do suchego patyczka.
6.Wyjmujemy ciasto, studzimy.
7.Odkrajamy powstałą górkę.
8.Śmietanę ubijamy z mascarpone i odrobiną cukru (do smaku).
9.Ubity krem wykładamy na piernik, dekorujemy wiśniami, kruszymy gorzką czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.