
1 opakowanie Piernik Kętrzyński (750 g) | |
2,5 szklanki wody | |
2/3 szklanki oleju | |
1-2 łyżki kakao | |
1 tabliczka gorzkiej czekolady + kilka kostek do ozdoby | |
250 g mascarpone | |
250 g śmietanki 36% | |
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego | |
1/2 kg wiśni |
1. | Ciasto Kętrzyński mieszamy z wodą i olejem. |
2. | Dodajemy stopioną i przestudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej), oraz kakao. |
3. | Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 min. |
4. | Tortownicę ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. |
5. | Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min 180stopni, pieczemy do suchego patyczka. |
6. | Wyjmujemy ciasto, studzimy. |
7. | Odkrajamy powstałą górkę. |
8. | Śmietanę ubijamy z mascarpone i odrobiną cukru (do smaku). |
9. | Ubity krem wykładamy na piernik, dekorujemy wiśniami, kruszymy gorzką czekoladą. |
Zostaw komentarz