1/2 opakowania piernika XXL Kętrzyński | |
1 szklanka wody | |
1/2 szklanki oleju | |
1 łyżka kakao | |
1 szklanka wiśni mrożone/z kompotu | |
Polewa: | |
ok. 8 łyżek wody | |
5 łyżek cukru | |
6 łyżek kakao | |
ok. 75 g masła | |
Dodatki: | |
pistacje niesolone (garść) | |
pistacje niesolone (garść) | |
pistacje niesolone (garść) |
1. | Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. |
2. | Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. |
3. | Wylewamy ciasto, na samą górę wciskam wiśnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. |
4. | Pieczemy ok. 20-30 min. do suchego patyczka. |
5. | Wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. |
6. | Polewamy polewą, dekorujemy płatkami kwiatów, owocami i pistacjami. |
7. | Polewa: |
8. | Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. |
9. | Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao. |
10. | Użyłam do pomocy rózgi do ubijania jajek. |
11. | Ma być dość rzadka konsystencja. |
12. | Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień. |
Zostaw komentarz