Piernik z suszonymi jeżynami
Piernik z suszonymi jeżynami
Piernik z suszonymi jeżynami
Piernik z suszonymi jeżynami

Składniki

1/2 opakowania piernika XXL Kętrzyński
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1 szklanka wiśni mrożone/z kompotu
Polewa:
ok. 8 łyżek wody
5 łyżek cukru
6 łyżek kakao
ok. 75 g masła
Dodatki:
pistacje niesolone (garść)
pistacje niesolone (garść)
pistacje niesolone (garść)

Wykonanie:

1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy.
2.Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia.
3.Wylewamy ciasto, na samą górę wciskam wiśnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
4.Pieczemy ok. 20-30 min. do suchego patyczka.
5.Wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia.
6.Polewamy polewą, dekorujemy płatkami kwiatów, owocami i pistacjami.
7.Polewa:
8.Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao.
9.Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao.
10.Użyłam do pomocy rózgi do ubijania jajek.
11.Ma być dość rzadka konsystencja.
12.Polewa dość długo zastyga, najlepiej kroić na drugi dzień.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.