Składniki

1 galaretka o smaku pomarańczowym + 250 ml wrzątku
3 - 4 goździki
300 ml śmietanki 30%
500 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 olejek pomarańczowy
skórka pomarańczowa
Piernik Kętrzyński
Piernik Kętrzyński z polewą czekoladową zna każdy. Ale co powiecie na Piernik Kętrzyński z kremem pomarańczowym? Smak jest nie do podrobienia!

Przygotowanie

1.Galaretkę razem z goździkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia.
2.Śmietankę ubijamy na sztywno.
3.Dodajemy cukier puder mascarpone, olejek oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy.
4.Z galaretki wyjmujemy goździki, wlewamy tężejącą galaretkę do śmietanki z mascarpone i miksujemy na gładki krem.
5.Piernik pieczemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
6.Piernik przekładamy kremem.

Tradycyjny Piernik Kętrzyński wystarczy przełożyć kremem z galaretki pomarańczowej, by znane wszystkim ciasto zyskało nowy wymiar i smak. Spróbujcie koniecznie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.