Tradycyjny Piernik Kętrzyński wystarczy przełożyć kremem z galaretki pomarańczowej, by znane wszystkim ciasto zyskało nowy wymiar i smak. Spróbujcie koniecznie!

1 galaretka o smaku pomarańczowym + 250 ml wrzątku | |
3 - 4 goździki | |
300 ml śmietanki 30% | |
500 g mascarpone | |
5 łyżek cukru pudru | |
1 olejek pomarańczowy | |
skórka pomarańczowa | |
Piernik Kętrzyński |
Piernik Kętrzyński z polewą czekoladową zna każdy. Ale co powiecie na Piernik Kętrzyński z kremem pomarańczowym? Smak jest nie do podrobienia!
1. | Galaretkę razem z goździkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do przestygnięcia. |
2. | Śmietankę ubijamy na sztywno. |
3. | Dodajemy cukier puder mascarpone, olejek oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy. |
4. | Z galaretki wyjmujemy goździki, wlewamy tężejącą galaretkę do śmietanki z mascarpone i miksujemy na gładki krem. |
5. | Piernik pieczemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. |
6. | Piernik przekładamy kremem. |
Zostaw komentarz