Składniki

1 opakowanie PIERNIKA KĘTRZYŃSKIEGO
Poncz do nasączenia ciasta
1 szklanka zaparzonej wystudzonej kawy (z 1 łyżeczki)
rum (50 ml)
cukier (2 łyżki)
Polewa:
margaryna (1/3kostki)
kakao(2 łyżki)
cukier (6 łyżek)
Masa mascarpone:
250 -500 g zimnej śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1.Piernik kętrzyński upiec według przepisu. Gdy już ostygnie należy go przekroić wzdłuż na 3 lub 4 równe części.
2.Przygotowujemy poncz: do zaparzonej kawy dodajemy cukier –studzimy ,wlewamy rum. Takim ponczem nasączymy ciasto i przekładamy masą mascarpone.
3.Masa mascarpone: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko.
4.Na koniec piernik polać polewą czekoladową z przepisu z opakowania piernika kętrzyńskiego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.