
Piernik kętrzyński 750g | |
Masło w stanie stałym 200g | |
Kwaśna śmietana 18% - 2 łyżki | |
Lukier do ozdoby piernikowych ciasteczek lub gotowe ozdoby według własnych pomysłów. |
Świąteczne piernikowe ciasteczka, które zawsze wychodzą! Nawet w ostatniej chwili :) Idealne do rodzinnego ozdabiania, powieszenia na choinkę lub przekąski świątecznej !
1. | Koncentrat piernika kętrzyńskiego wysypać nastolnicę, dodać masła a następnie masło posiekać nożem. |
2. | Wbić jajko, dodać śmietanę i ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. |
3. | Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm |
4. | Z ciasta wytnij piernikowe ludziki ciasteczka i inne kształty. |
5. | Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinaj z niego ciastka, aż ciasto się skończy. |
6. | Wycięte piernikowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną. |
7. | Ciasteczka można ozdobić, wciskając w nie orzechy, pestki lub rodzynki. Jeśli np. piernikowe ludziki mają wisieć na choince, zrób w każdym dziurkę patyczkiem do szaszłyków. |
8. | Piecz pierniczki 20min. w temperaturze 180st. C. |
9. | Kiedy ciasteczka piernikowe wystygną, można kontynuować ich ozdabianie w sposób jaki podpowie Wam Wasza wyobraźnia! |
Zostaw komentarz