Składniki

Piernik kętrzyński 750g
Masło w stanie stałym 200g
Kwaśna śmietana 18% - 2 łyżki
Lukier do ozdoby piernikowych ciasteczek lub gotowe ozdoby według własnych pomysłów.
Świąteczne piernikowe ciasteczka, które zawsze wychodzą! Nawet w ostatniej chwili :) Idealne do rodzinnego ozdabiania, powieszenia na choinkę lub przekąski świątecznej !

Przygotowanie

1.Koncentrat piernika kętrzyńskiego wysypać nastolnicę, dodać masła a następnie masło posiekać nożem.
2.Wbić jajko, dodać śmietanę i ugnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.
3.Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm
4.Z ciasta wytnij piernikowe ludziki ciasteczka i inne kształty.
5.Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinaj z niego ciastka, aż ciasto się skończy.
6.Wycięte piernikowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną.
7.Ciasteczka można ozdobić, wciskając w nie orzechy, pestki lub rodzynki. Jeśli np. piernikowe ludziki mają wisieć na choince, zrób w każdym dziurkę patyczkiem do szaszłyków.
8.Piecz pierniczki 20min. w temperaturze 180st. C.
9.Kiedy ciasteczka piernikowe wystygną, można kontynuować ich ozdabianie w sposób jaki podpowie Wam Wasza wyobraźnia!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.