Składniki

2 piersi kaczki ze skórą,
wino czerwone półsłodkie np. domowe porzeczkowe,
ocet balsamiczny,
sól, pieprz, majeranek,
sok malinowy i maliny
kilka truskawek,
musztarda Kętrzyński,
Sos malinowy:
Sok malinowy z malinami z domowego kompotu + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + sos z pieczeni.
Sałatka
opakowanie roszponki,
kilka truskawek,
7 pomidorków koktajlowych,
ok. 2 łyżki syropu klonowego,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól

Przygotowanie

1.Piersi marynuję dzień wcześniej.
2.Nacinam (samą skórę) w kratkę, solę, nacieram majerankiem, musztardą, polewam octem balsamicznym, zalewam winem - do przykrycia.
3.Na drugi dzień dokładnie osuszam i smażę na odrobinie oleju z dodatkiem masła od strony skórki, a następnie z drugiej strony do ładnego zarumienienia.
4.Wkładam piersi do żaroodpornego naczynia. Zalewam tą marynatą, dodaję trochę soku malinowego, maliny z kompotu, kilka truskawek (można pominąć).
5.Piekę łącznie ok.2 godz.
6.Pierwsze 45 min w 220° , potem 45 min obniżam temp do 180° i na koniec w 160° (do miękkości piersi).
7.Piersi polewam sosem malinowym, podaję z sałatką z truskawkami i z pure chrzanowym.
8.Sos malinowy:
9.Odrobinę sosu z pieczonej kaczki, łączę z domowym kompotem malinowym, dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (do zgęstnienia sosu).
10.Pure chrzanowe:
11.Do ugotowanych ziemniaków dodaję masło, ugniatam tłuczkiem, dodaję odrobinę chrzanu.
12.Sałatka:
13.Pomidorki i truskawki przekrajamy na pół, dodajemy roszponkę, mieszamy z dressingiem.
14.Dressing: oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny mieszamy, przyprawiamy solą (do smaku).

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.