
2 piersi kaczki ze skórą, | |
wino czerwone półsłodkie np. domowe porzeczkowe, | |
ocet balsamiczny, | |
sól, pieprz, majeranek, | |
sok malinowy i maliny | |
kilka truskawek, | |
musztarda Kętrzyński, | |
Sos malinowy: | |
Sok malinowy z malinami z domowego kompotu + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + sos z pieczeni. | |
Sałatka | |
opakowanie roszponki, | |
kilka truskawek, | |
7 pomidorków koktajlowych, | |
ok. 2 łyżki syropu klonowego, | |
2 łyżki soku z cytryny, | |
1 łyżka oliwy z oliwek, | |
sól |
1. | Piersi marynuję dzień wcześniej. |
2. | Nacinam (samą skórę) w kratkę, solę, nacieram majerankiem, musztardą, polewam octem balsamicznym, zalewam winem - do przykrycia. |
3. | Na drugi dzień dokładnie osuszam i smażę na odrobinie oleju z dodatkiem masła od strony skórki, a następnie z drugiej strony do ładnego zarumienienia. |
4. | Wkładam piersi do żaroodpornego naczynia. Zalewam tą marynatą, dodaję trochę soku malinowego, maliny z kompotu, kilka truskawek (można pominąć). |
5. | Piekę łącznie ok.2 godz. |
6. | Pierwsze 45 min w 220° , potem 45 min obniżam temp do 180° i na koniec w 160° (do miękkości piersi). |
7. | Piersi polewam sosem malinowym, podaję z sałatką z truskawkami i z pure chrzanowym. |
8. | Sos malinowy: |
9. | Odrobinę sosu z pieczonej kaczki, łączę z domowym kompotem malinowym, dodaję mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie (do zgęstnienia sosu). |
10. | Pure chrzanowe: |
11. | Do ugotowanych ziemniaków dodaję masło, ugniatam tłuczkiem, dodaję odrobinę chrzanu. |
12. | Sałatka: |
13. | Pomidorki i truskawki przekrajamy na pół, dodajemy roszponkę, mieszamy z dressingiem. |
14. | Dressing: oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny mieszamy, przyprawiamy solą (do smaku). |
Zostaw komentarz