Pieczona karkówka
Pieczona karkówka

Składniki

500 g karkówki
3 ząbki czosnku
suszona żurawina/rodzynki
1/2 litra soku jabłkowego
Marynata:
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2-3 łyżeczki musztardy Kętrzyński
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki sosu sojowego, ew. sól
pieprz
odrobina oleju

Wykonanie:

1.Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
2.Marynata musi być słona, najlepiej zrobić ją w miseczce i spróbować, a dopiero potem obtoczyć mięso.
3.Karkówkę tniemy na paski, każdy dokładnie nacieram marynatą. Najlepiej dzień wcześniej.
4.Pomiędzy plastry wkładamy czosnek pokrojony na pół i żurawinę/rodzynki.
5.Mięso zalewam sokiem jabłkowym do 3/4 wysokości mięsa. piekę ok 1-1.5 godz. w żaroodpornym naczyniu w temp 180 stopni. do miękkości.
6.Po ok. 30 min odkrywam naczynie i pieczemy jeszcze 30 min.
7.Na koniec włączamy opcję grill, aby ładnie przyrumienić karkówkę.
8.Podajemy z sałatą z pomidorkami i śmietaną i domowymi kopytkami zabarwionymi na chwilę w soku buraczkowym.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.