Składniki

6 nóg kurczaka
1-1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
sól, majeranek, olej
Marynata:
4 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński
2 łyżki miodu
sól, curry, tymianek, czerwona papryka, pieprz cayenne
2 ząbki czosnku
olej

Przygotowanie

1.Nogi marynujemy kilka godzin przed pieczeniem. Składniki na marynatę mieszamy, doprawiamy do smaku, obtaczamy z każdej strony nogi, dodajemy 2 ząbki czosnku przecięte na pół, wcieramy w kurczaka.
2.W międzyczasie marchewkę tniemy w plasterki, ziemniaki obieramy, pozostawiamy w całości lub większe przekrajamy na pół. Warzywa chwilę podgrzewamy w garnku z majerankiem, solą i olejem, do równego obtoczenia.
3.Wykładamy nogi do blaszki, dookoła układamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1.5 godz. Najpierw przykrywamy blaszkę szkłem hartowanym, a następnie na ostatnie 30 min podpiekamy opcją grill, aby skórka ładnie się zapiekła.

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.