Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną Ana Mari’s World

6 nóg kurczaka | |
1-1,5 kg ziemniaków | |
2 marchewki | |
sól, majeranek, olej | |
Marynata: | |
4 łyżeczki musztardy stołowej Kętrzyński | |
2 łyżki miodu | |
sól, curry, tymianek, czerwona papryka, pieprz cayenne | |
2 ząbki czosnku | |
olej |
1. | Nogi marynujemy kilka godzin przed pieczeniem. Składniki na marynatę mieszamy, doprawiamy do smaku, obtaczamy z każdej strony nogi, dodajemy 2 ząbki czosnku przecięte na pół, wcieramy w kurczaka. |
2. | W międzyczasie marchewkę tniemy w plasterki, ziemniaki obieramy, pozostawiamy w całości lub większe przekrajamy na pół. Warzywa chwilę podgrzewamy w garnku z majerankiem, solą i olejem, do równego obtoczenia. |
3. | Wykładamy nogi do blaszki, dookoła układamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1.5 godz. Najpierw przykrywamy blaszkę szkłem hartowanym, a następnie na ostatnie 30 min podpiekamy opcją grill, aby skórka ładnie się zapiekła. |
Zostaw komentarz