Składniki

Piernik Kętrzyński – 750g
380 ml wody (1,5 szklanki)
380 ml wody (1,5 szklanki)
kilka kropel olejku pomarańczowego
2 jaja
2 żółtka
100 g masła
120 ml soku ze świeżych pomarańczy
100 g cukru
skórka z 2 pomarańczy
200 g orange curd
250 g mascarpone
150 g śmietanki 30%
Muffinki z Piernika Kętrzyńskiego z kremem pomarańczowym. Idealne na co dzień i od święta. Więcej na Para Kulinarni: https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=s1YavRSU_U8

Przygotowanie

1.Do ciasta w proszku dodajemy wodę, olej i kilka kropel olejku pomarańczowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2.Gotową masę przekładamy do papilotek (ok. 2/3 wysokości)
3.Papilotki odstawimy na około 15 minut, zanim trafią do piekarnika.
4.Babeczki wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
5.Pomarańcze tarkujemy na skórkę pomarańczową tak, by nie dojść do białej błony.
6.Orange curd: żółtka i jajka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej. Musimy to robić bardzo szybko i bez przerwy, by nie dopuścić do ścięcia się jajek.
7.W czasie mieszania dodajemy sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową.
8.Do masy dodajemy połowę masła, ciągle mieszając. Gdy masło się rozpuści dodajemy drugą połowę i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
9.Masę mieszamy tak długo nad wrzątkiem, aż uzyska konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia
10.Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy mascarpone i jeszcze raz miksujemy.
11.Następnie do masy dodajemy przestudzony orange curd i mieszamy do połączenia się składników.
12.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy upieczone i przestudzone babeczki
13.Wierzch babeczek ozdabiamy starkowaną czekoladą

Wiecie, że z Piernika Kętrzyńskiego można zrobić muffinki? I to nie byłe jakie! Będą idealną propozycją na święta, deser dla najmłodszych czy coś słodkiego do kawy. Polecamy!

 

Autorami przepisu są Para Kulinarni.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.