Wiecie, że z Piernika Kętrzyńskiego można zrobić muffinki? I to nie byłe jakie! Będą idealną propozycją na święta, deser dla najmłodszych czy coś słodkiego do kawy. Polecamy!
Autorami przepisu są Para Kulinarni.
Piernik Kętrzyński – 750g | |
380 ml wody (1,5 szklanki) | |
380 ml wody (1,5 szklanki) | |
kilka kropel olejku pomarańczowego | |
2 jaja | |
2 żółtka | |
100 g masła | |
120 ml soku ze świeżych pomarańczy | |
100 g cukru | |
skórka z 2 pomarańczy | |
200 g orange curd | |
250 g mascarpone | |
150 g śmietanki 30% |
1. | Do ciasta w proszku dodajemy wodę, olej i kilka kropel olejku pomarańczowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. |
2. | Gotową masę przekładamy do papilotek (ok. 2/3 wysokości) |
3. | Papilotki odstawimy na około 15 minut, zanim trafią do piekarnika. |
4. | Babeczki wkładamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. |
5. | Pomarańcze tarkujemy na skórkę pomarańczową tak, by nie dojść do białej błony. |
6. | Orange curd: żółtka i jajka ucieramy z cukrem w kąpieli wodnej. Musimy to robić bardzo szybko i bez przerwy, by nie dopuścić do ścięcia się jajek. |
7. | W czasie mieszania dodajemy sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową. |
8. | Do masy dodajemy połowę masła, ciągle mieszając. Gdy masło się rozpuści dodajemy drugą połowę i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. |
9. | Masę mieszamy tak długo nad wrzątkiem, aż uzyska konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestygnięcia |
10. | Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy mascarpone i jeszcze raz miksujemy. |
11. | Następnie do masy dodajemy przestudzony orange curd i mieszamy do połączenia się składników. |
12. | Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy upieczone i przestudzone babeczki |
13. | Wierzch babeczek ozdabiamy starkowaną czekoladą |
Wiecie, że z Piernika Kętrzyńskiego można zrobić muffinki? I to nie byłe jakie! Będą idealną propozycją na święta, deser dla najmłodszych czy coś słodkiego do kawy. Polecamy!
Autorami przepisu są Para Kulinarni.
Zostaw komentarz