MINI SZARLOTKI
MINI SZARLOTKI
MINI SZARLOTKI
MINI SZARLOTKI

Składniki

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:
1 kruche ciasto kętrzyńskie
2 żółtka
2 białka
4 łyżki cukru
150 gram margaryny
1 łyżka śmietany kwaśnej gęstej 18%
1,5 kg jabłek
opcjonalnie wiśnie pozostałe po nalewce lub konfitura

Przygotowanie

1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Przełożyć do woreczka i schłodzić w zamrażarce przez minim 30 minut.
2.Jabłka obrać,pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z odrobiną wody i podgrzewać na małym delikatnie mieszając do momentu aż zaczną się rozpadać pod delkatnym naciskiem łyżki. Ostudzić.
3.Kruchym ciastem wylepić dno i delikatnie boki foremek sylikonowych, ponakłówać widelcem.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni,podpiec ok. 10 minut.
5.Wyjąć forme nałożyć jabłka lub inne owoce,zrobić kratkę lub ubić pianę z białek z cukrem na bezę i wstawić do piekarnika na kolejne ok. 20 minut.

Pomysł i wykonanie: Koło Gospodyń Wiejskich w Wesołowie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.