Pomysł i wykonanie: Koło Gospodyń Wiejskich w Wesołowie
SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: | |
1 kruche ciasto kętrzyńskie | |
2 żółtka | |
2 białka | |
4 łyżki cukru | |
150 gram margaryny | |
1 łyżka śmietany kwaśnej gęstej 18% | |
1,5 kg jabłek | |
opcjonalnie wiśnie pozostałe po nalewce lub konfitura |
1. | Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Przełożyć do woreczka i schłodzić w zamrażarce przez minim 30 minut. |
2. | Jabłka obrać,pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z odrobiną wody i podgrzewać na małym delikatnie mieszając do momentu aż zaczną się rozpadać pod delkatnym naciskiem łyżki. Ostudzić. |
3. | Kruchym ciastem wylepić dno i delikatnie boki foremek sylikonowych, ponakłówać widelcem. |
4. | Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni,podpiec ok. 10 minut. |
5. | Wyjąć forme nałożyć jabłka lub inne owoce,zrobić kratkę lub ubić pianę z białek z cukrem na bezę i wstawić do piekarnika na kolejne ok. 20 minut. |
Zostaw komentarz