Składniki

opakowanie ciasta kruchego
2 żółtka
150 g margaryny
łyżka śmietany 18%gęstej kwaśnej
puszka masy kajmakowej
orzechy laskowe
parzone jabłko
migdały w płatkach
dżem truskawkowy (bez cukru)
suszone morele
czekolada mleczna
całe migdały

Przygotowanie

1.Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w zamrażarce minimum 30 minut.
2.Tortownicę okrągłą jak do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem, na krzyż ułożyć wałki lub paski z ciasta kruchego tak by powstały cztery pola.
3.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.30-35 minut. Ostudzić.
4.Pierwszą część ciasta smarujemy masą kajmakową i posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi.
5.Drugą część parzonymi jabłkami i ułożyć palmę z płatków migdałów.
6.Trzecią część smarujemy dżemem i układamy sparzone wrzątkiem morele.
7.Czwartą część polewamy roztopioną czekoladąmleczną i dekorujemy migdałami i orzechami.

Mazurek Wielkanocny w wykonaniu Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Wesołowie.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.