1 ciasto kruche Kętrzyński (400g), | |
2 żółtka, | |
1 łyżka śmietany, | |
150 g masła, | |
szczypta soli. | |
Masa serowa: | |
1 kg sera sernikowego, | |
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku), | |
ok. 200 g świeżych malin/lub z kompotu, | |
1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wrzątku. | |
Dodatkowo do ozdoby: | |
pistacje niesolone, czekolada matcha, liofilizowane maliny. |
1. | Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy ciasto. |
2. | Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia. |
3. | Formę do tarty o średnicy ok. 22 cm. smaruję masłem. |
4. | Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna i boków formy, nakłuwamy widelcem. |
5. | Nadmiar ciasta mrożę. |
6. | Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. |
7. | Galaretkę rozrabiam w 1/2 szklanki wrzątku, ew dosładzam. Studzimy. |
8. | Masę serową mieszam z malinami. |
9. | Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie z masą serową. |
10. | Najpierw 2 łyżki sera mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do masy serowej. |
11. | Ewentualnie jeszcze dosładzamy. |
12. | Wylewamy na kruchy spód. |
13. | Ozdabiam czekoladą. |
Zostaw komentarz