Malinowy sernik
Malinowy sernik

Składniki

1 ciasto kruche Kętrzyński (400g),
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
150 g masła,
szczypta soli.
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego,
1-2 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku),
ok. 200 g świeżych malin/lub z kompotu,
1 galaretka malinowa + 1/2 szklanki wrzątku.
Dodatkowo do ozdoby:
pistacje niesolone, czekolada matcha, liofilizowane maliny.

Przygotowanie

1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy, wyrabiamy ciasto.
2.Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. do schłodzenia.
3.Formę do tarty o średnicy ok. 22 cm. smaruję masłem.
4.Wykładamy ciasto, najlepiej przyciskając palcami do dna i boków formy, nakłuwamy widelcem.
5.Nadmiar ciasta mrożę.
6.Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20-30 min do zarumienienia i suchego patyczka.
7.Galaretkę rozrabiam w 1/2 szklanki wrzątku, ew dosładzam. Studzimy.
8.Masę serową mieszam z malinami.
9.Po całkowitym ostygnięciu galaretki mieszam delikatnie z masą serową.
10.Najpierw 2 łyżki sera mieszam w galaretce, a następnie wszystko przelewam do masy serowej.
11.Ewentualnie jeszcze dosładzamy.
12.Wylewamy na kruchy spód.
13.Ozdabiam czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.