Składniki

1 opakowanie ciasta kruchego Kętrzyński
2 żółtka
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
200 ml śmietanki 30 %
250 g serca mascarpone
200 g mrożonych owoców leśnych
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: świeże maliny, borówki, owoc granatu, świeża mięta, mąka kukurydziana do wysypania foremek
Jeśli zawsze baliście się ciasta kruchego, albo cenicie sobie czas przygotowania przepisu, koniecznie spróbujcie Ciasta Kruchego Kętrzyński 1945. Stworzenie za jego pomocą tarteletek jest naprawdę proste!

Przygotowanie

1.Do gotowej mieszanki dodać 2 żółtka, 150 g masła, łyżkę gęstej śmietany. Całość dokładnie zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
2.Mini foremki do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką kukurydzianą.
3.Schłodzonym ciastem wylepić foremki.
4.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25-30 minut (na rumiano). Z podanych proporcji otrzymamy 10 spodów o średnicy około 10 cm.
5.Na wystudzone tartaletki wyłożyć krem.
6.200 g mrożonych owoców leśnych wrzucić na gorącą patelnię, aż puszczą sok. Ostudzić, przetrzeć przez sito. Pestki odrzucić, a sok przelać do wysokiego naczynia.
7.Mikserem ubić na sztywno mocno schłodzoną śmietanę 30 %. Dodać dwie łyżki cukru pudru. Następnie dodawać po jednej łyżce serek mascarpone. Na koniec dolać sok z owoców leśnych. Dokładnie wymieszać całość. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i schłodzić mocno w lodówce.
8.Przed podaniem krem wycisnąć z rękawa cukierniczego na tartaletki, udekorować świeżymi malinami, borówkami, pestkami granatu i świeżą miętą.

Mini tarty dekorowane świeżymi owocami są zawsze kojarzone z bardzo eleganckimi deserami. Te zdobi krem z owoców leśnych, spód został przygotowany z Ciasta Kruchego Kętrzyński, a za przepis odpowiada Sajkofanka Smaku. Musicie koniecznie spróbować! 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.