Składniki

Opakowanie ciasta Kruche Kętrzyński
2 żółtka
150g margaryny
łyżka śmietany
1,5 kg jabłek (lub innych owoców)
Aromatyczna szarlotka, tarta z owocami, samodzielna kruszonka czy spód do sernika - ciasto kruche ma wiele pysznych zastosowań.

Przygotowanie

1.Jabłka: obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
2.Przełóż do garnka i gotuj 10-15 min. Do gotujących się jabłek możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier lub sok z cytryny do smaku. Ostudź.
3.Możesz wykorzystać inne owoce: np. maliny, borówki czy śliwki.
4.Ciasto: Do mieszanki dodaj 2 żółtka, 150g margaryny, łyżkę śmietany. Całość zagnieć do połączenia składników.
5.Ciasto podziel na dwie części i pozostaw w zamrażarce na 30 min.
6.Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
7.Na tak przygotowane dni tortownicy zetrzyj jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach.
8.Ostudzone owoce rozłóż na ciasto.
9.Pozostałą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na przygotowaną warstwę owoców.
10.Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30-35 min do zarumienienia.
11.Upieczone ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Wróć do najsmaczniejszych wspomnień tworząc ciasto kruche, które zawsze wychodzi. Zamiast malin możesz do niego dodać inne, ulubione owoce. Będzie także świetnym spodem do serników, makowców czy owocowych tart, a nawet jako samodzielna kruszonka !

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.