Wróć do najsmaczniejszych wspomnień tworząc ciasto kruche, które zawsze wychodzi. Zamiast malin możesz do niego dodać inne, ulubione owoce. Będzie także świetnym spodem do serników, makowców czy owocowych tart, a nawet jako samodzielna kruszonka !

Opakowanie ciasta Kruche Kętrzyński | |
2 żółtka | |
150g margaryny | |
łyżka śmietany | |
1,5 kg jabłek (lub innych owoców) |
Aromatyczna szarlotka, tarta z owocami, samodzielna kruszonka czy spód do sernika - ciasto kruche ma wiele pysznych zastosowań.
1. | Jabłka: obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. |
2. | Przełóż do garnka i gotuj 10-15 min. Do gotujących się jabłek możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier lub sok z cytryny do smaku. Ostudź. |
3. | Możesz wykorzystać inne owoce: np. maliny, borówki czy śliwki. |
4. | Ciasto: Do mieszanki dodaj 2 żółtka, 150g margaryny, łyżkę śmietany. Całość zagnieć do połączenia składników. |
5. | Ciasto podziel na dwie części i pozostaw w zamrażarce na 30 min. |
6. | Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. |
7. | Na tak przygotowane dni tortownicy zetrzyj jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. |
8. | Ostudzone owoce rozłóż na ciasto. |
9. | Pozostałą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na przygotowaną warstwę owoców. |
10. | Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30-35 min do zarumienienia. |
11. | Upieczone ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. |
Zostaw komentarz