Kruche Ciasto sprawdzi się idealnie do mazurka bądź szarlotki. Ale nie tylko. Karolina, autorka bloga Co Pysznego? udowadnia, że za pomocą tego koncentratu ciast łatwo i szybko wyczarujemy pyszne batoniki z polewą czekoladową i solonymi orzeszkami.

Kruche ciasto Kętrzyński | |
2 żółtka | |
150 g masła | |
śmietana 12% 1 łyżka | |
czekolada mleczna lub deserowa 200g | |
solone, prażone orzechy 100g |
Batony z ciasta kruchego od teraz są jeszcze łatwiejsze i szybsze do zrobienia! Wszystko dzięki Kruchemu Ciastu od Kętrzyński 1945.
1. | Do mieszanki ciasta kruchego Kętrzyński dodaj żółtka, miękkie masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Przygotuj blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenie, a następnie równo ciastem. Wstaw blaszkę do zamrażarki na około 20 minut. |
2. | W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw blachę z ciastem i piecz około 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyłóż blachę, niech ciasto całkowicie ostygnie. |
3. | Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki utłucz w moździerzu. Ostudzone ciasto pokrój np. tak jak ja w trójkąty. |
4. | Batoniki oblej częściowo czekoladą i obsyp orzeszkami. Odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia polewy. |
Zostaw komentarz