Składniki

Kruche ciasto Kętrzyński
2 żółtka
150 g masła
śmietana 12% 1 łyżka
czekolada mleczna lub deserowa 200g
solone, prażone orzechy 100g
Batony z ciasta kruchego od teraz są jeszcze łatwiejsze i szybsze do zrobienia! Wszystko dzięki Kruchemu Ciastu od Kętrzyński 1945.

Przygotowanie

1.Do mieszanki ciasta kruchego Kętrzyński dodaj żółtka, miękkie masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Przygotuj blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenie, a następnie równo ciastem. Wstaw blaszkę do zamrażarki na około 20 minut.
2.W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw blachę z ciastem i piecz około 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Po tym czasie wyłóż blachę, niech ciasto całkowicie ostygnie.
3.Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki utłucz w moździerzu. Ostudzone ciasto pokrój np. tak jak ja w trójkąty.
4.Batoniki oblej częściowo czekoladą i obsyp orzeszkami. Odłóż na papier do pieczenia do zastygnięcia polewy.

Kruche Ciasto sprawdzi się idealnie do mazurka bądź szarlotki. Ale nie tylko. Karolina, autorka bloga Co Pysznego? udowadnia, że za pomocą tego koncentratu ciast łatwo i szybko wyczarujemy pyszne batoniki z polewą czekoladową i solonymi orzeszkami. 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.