Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną eliza_betka
na 10 szt. kotlecików | |
jajka ugotowane na twardo 9-10 szt. (zależy od wielkości) | |
jajka surowe 2 szt. | |
majonez Kętrzyński o smaku smażonej cebulki | |
tarta ok 4-5 pełnych łyżek (połowę do środka, resztę do obtoczenia) | |
koperek, szczypiorek | |
sól, pieprz | |
Sos pieczarkowy: | |
pieczarki | |
masło-3-4 łyżki | |
olej 2 łyżki | |
2 ząbki czosnku | |
koperek | |
natka pietruszki | |
1 szklanka kremówki 30 % | |
sól, pieprz |
1. | Jaja kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach (można rozgnieść widelcem), do startych jajek wbijamy 2 jaja surowe, dodajemy majonez 2 ząbki czosnku posiekany koperek drobniutko pokrojony szczypiorek sól i pieprz do smaku,możemy dodać 1/2 szklanki sera parmezan |
2. | Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Przed smażeniem polecam wstawić do lodówki na kilka minut , będą bardziej zbite i nie będą rozpadały się w trakcie smażenia |
3. | Smażymy na maśle klarowanym (lub oleju rzepakowym) z obu stron na wolnym ogniu ok 3 min. z każdej strony |
4. | Moja uwaga - zamiast bułki tartej można masę zagęścić otrębami, zmielonymi płatkami owsianymi, kaszą manną, ugotowaną jaglaną, serem parmezanem |
5. | Sos pieczarkowy: |
6. | Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy, cebulkę i czosnek drobno siekamy , podsmażamy na maśle i oleju, do lekko zarumienionej cebulki dodajemy grzyby pokrojone w grubsze plastry , smażymy ok 5 minut, dodajemy śmietankę i zieleninę, jeszcze chwilę gotujemy aż sos się zredukuje, zagęszczamy parmezanem, pieprz, sól do smaku, można skropić sokiem z cytryny. I mamy pyszny obiad |
Zostaw komentarz