Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne
Kotleciki jajeczne

Składniki

na 10 szt. kotlecików
jajka ugotowane na twardo 9-10 szt. (zależy od wielkości)
jajka surowe 2 szt.
majonez Kętrzyński o smaku smażonej cebulki
tarta ok 4-5 pełnych łyżek (połowę do środka, resztę do obtoczenia)
koperek, szczypiorek
sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
pieczarki
masło-3-4 łyżki
olej 2 łyżki
2 ząbki czosnku
koperek
natka pietruszki
1 szklanka kremówki 30 %
sól, pieprz

Przygotowanie

1.Jaja kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach (można rozgnieść widelcem), do startych jajek wbijamy 2 jaja surowe, dodajemy majonez 2 ząbki czosnku posiekany koperek drobniutko pokrojony szczypiorek sól i pieprz do smaku,możemy dodać 1/2 szklanki sera parmezan
2.Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Przed smażeniem polecam wstawić do lodówki na kilka minut , będą bardziej zbite i nie będą rozpadały się w trakcie smażenia
3.Smażymy na maśle klarowanym (lub oleju rzepakowym) z obu stron na wolnym ogniu ok 3 min. z każdej strony
4.Moja uwaga - zamiast bułki tartej można masę zagęścić otrębami, zmielonymi płatkami owsianymi, kaszą manną, ugotowaną jaglaną, serem parmezanem
5.Sos pieczarkowy:
6.Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy, cebulkę i czosnek drobno siekamy , podsmażamy na maśle i oleju, do lekko zarumienionej cebulki dodajemy grzyby pokrojone w grubsze plastry , smażymy ok 5 minut, dodajemy śmietankę i zieleninę, jeszcze chwilę gotujemy aż sos się zredukuje, zagęszczamy parmezanem, pieprz, sól do smaku, można skropić sokiem z cytryny. I mamy pyszny obiad

Przepis powstał przy współpracy z blogerką kulinarną eliza_betka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.