Kebab
Kebab

Składniki

podwójna pierś kurczaka
4-5 chlebków pita
1-2 pomidory
kilka pomarańczowych pomidorków koktajlowych
ser halloumi (ok. 225 g)
garść świeżej rukoli
1 cebula
sól
przyprawa do gyrosa
czerwona papryka
<i>Sos ala tzatziki</i>:
1 ząbek czosnku
1 łyżka majonezu Kętrzyński lekki
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1/2 ogórka startego
odrobina soku z cytryny, szczypta soli i cukru
przyprawa grecka
odrobina poszatkowanego koperku

Wykonanie

1.Mięso kroimy w większe paski czy kostkę.
2.Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa.
3.Dodajemy odrobinę oleju.
4.Odstawiamy na jakieś 15 min.
5.Smażymy na rozgrzanym oleju do ścięcia mięsa.
6.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
7.Na tej samej patelni podduszamy cebulę (do miękkości) pokrojoną w piórka, odrobinę solimy.
8.Mieszamy następnie z mięsem.
9.Warzywa kroimy, pomidory w plastry, paprykę na paski, małe pomidorki przekrajamy na pół.
10.Halloumi kroimy w grubsze plastry lekko grillujemy lub podsmażamy z obu stron.
11.Pity grillujemy chwilę lub podpiekamy w piekarniku/na patelni/w tosterze.
12.Przecinamy na pół, wkładamy mięso, warzywa, ser, polewamy sosem.
13.Możemy podać z frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami.
14.<i>SOS</i>
15.Ogórka obieramy trzemy na tarce.
16.Ząbek czosnku wyciskamy.
17.Dodajemy do jogurtu z majonezem, przyprawiamy do smaku solą, przyprawami greckimi, cukrem, cytryną.
18.Dodajemy odrobinę poszatkowanego koperku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.