podwójna pierś kurczaka | |
4-5 chlebków pita | |
1-2 pomidory | |
kilka pomarańczowych pomidorków koktajlowych | |
ser halloumi (ok. 225 g) | |
garść świeżej rukoli | |
1 cebula | |
sól | |
przyprawa do gyrosa | |
czerwona papryka | |
<i>Sos ala tzatziki</i>: | |
1 ząbek czosnku | |
1 łyżka majonezu Kętrzyński lekki | |
3-4 łyżki jogurtu greckiego | |
1/2 ogórka startego | |
odrobina soku z cytryny, szczypta soli i cukru | |
przyprawa grecka | |
odrobina poszatkowanego koperku |
1. | Mięso kroimy w większe paski czy kostkę. |
2. | Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa. |
3. | Dodajemy odrobinę oleju. |
4. | Odstawiamy na jakieś 15 min. |
5. | Smażymy na rozgrzanym oleju do ścięcia mięsa. |
6. | Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. |
7. | Na tej samej patelni podduszamy cebulę (do miękkości) pokrojoną w piórka, odrobinę solimy. |
8. | Mieszamy następnie z mięsem. |
9. | Warzywa kroimy, pomidory w plastry, paprykę na paski, małe pomidorki przekrajamy na pół. |
10. | Halloumi kroimy w grubsze plastry lekko grillujemy lub podsmażamy z obu stron. |
11. | Pity grillujemy chwilę lub podpiekamy w piekarniku/na patelni/w tosterze. |
12. | Przecinamy na pół, wkładamy mięso, warzywa, ser, polewamy sosem. |
13. | Możemy podać z frytkami czy pieczonymi ziemniaczkami. |
14. | <i>SOS</i> |
15. | Ogórka obieramy trzemy na tarce. |
16. | Ząbek czosnku wyciskamy. |
17. | Dodajemy do jogurtu z majonezem, przyprawiamy do smaku solą, przyprawami greckimi, cukrem, cytryną. |
18. | Dodajemy odrobinę poszatkowanego koperku. |
Zostaw komentarz