Składniki

6 jaj rozmiar M
3 żółtka z ugotowanych jaj
1 długi ogórek zielony
1 mała czerwona cebula
6 oliwek zielonych
1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka świeżego koperku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Pyszne jajka z majonezem, faszerowane świeżym ogórkiem.

Przygotowanie

1.Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo - 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć.
2.Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
3.Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek.
4.Koper i szczypiorek drobno siekamy.
5. W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj.
6.Doprawiamy farsz pieprzem i solą.

Jajka w majonezie z ogórkiem to świetna propozycja na wiele okazji. Impreza ze znajomymi, spotkanie w gronie rodzinnym czy święta. Taką potrawą na pewno zaskoczysz swoich gości.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.