Jajka w majonezie z ogórkiem to świetna propozycja na wiele okazji. Impreza ze znajomymi, spotkanie w gronie rodzinnym czy święta. Taką potrawą na pewno zaskoczysz swoich gości.

6 jaj rozmiar M | |
3 żółtka z ugotowanych jaj | |
1 długi ogórek zielony | |
1 mała czerwona cebula | |
6 oliwek zielonych | |
1 czubata łyżka majonezu Kętrzyńskiego | |
1 łyżka szczypiorku | |
1 łyżka świeżego koperku | |
1 łyżka soku z cytryny | |
sól, pieprz do smaku |
Pyszne jajka z majonezem, faszerowane świeżym ogórkiem.
1. | Jaja wkładamy do garnuszka z zimną, osoloną wodą. Gotujemy na twardo - 8 minut od momentu, jak woda zacznie wrzeć. |
2. | Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą, obieramy, po czym kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy żółtka. |
3. | Przygotowujemy farsz: ogórka dokładnie myjemy, razem ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości, co ogórek. Podobnie postępujemy w przypadku oliwek. |
4. | Koper i szczypiorek drobno siekamy. |
5. | W miseczce łączymy ogórka, cebulę, oliwki, koper, szczypior. Dodajemy sok z cytryny, majonez, żółtka z 3 jaj. |
6. | Doprawiamy farsz pieprzem i solą. |
Zostaw komentarz