
6 dużych dojrzałych pomidorów | |
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu | |
pęczek rzodkiewek | |
sól | |
pieprz | |
2 ogórki małosolne lub konserwowe | |
4 łyżki majonezu kętrzyńskiego | |
natka pietruszki |
Pomidory faszerowane ryżem i warzywami - nietopowy przepis z typowymi składnikami.
1. | Pomidory dokładnie umyć, wytrzeć, odciąć górną część, wydrążyć środek. |
2. | Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście, opłukać, drobno pokroić. |
3. | Ogórki pokroić w kostkę. |
4. | Wydrążony miąższ z pomidorów osączyć, pokroić na niewielkie kawałki. |
5. | Ugotowany na sypko ryż wymieszać z pokrojonymi rzodkiewkami, ogórkami i pomidorami. |
6. | Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć do wydrążonych pomidorów, podawać z majonezem kętrzyńskim wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. |
Zostaw komentarz