Składniki

6 dużych dojrzałych pomidorów
3 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
pęczek rzodkiewek
sól
pieprz
2 ogórki małosolne lub konserwowe
4 łyżki majonezu kętrzyńskiego
natka pietruszki
Pomidory faszerowane ryżem i warzywami - nietopowy przepis z typowymi składnikami.

Przygotowanie

1.Pomidory dokładnie umyć, wytrzeć, odciąć górną część, wydrążyć środek.
2.Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście, opłukać, drobno pokroić.
3.Ogórki pokroić w kostkę.
4. Wydrążony miąższ z pomidorów osączyć, pokroić na niewielkie kawałki.
5.Ugotowany na sypko ryż wymieszać z pokrojonymi rzodkiewkami, ogórkami i pomidorami.
6.Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć do wydrążonych pomidorów, podawać z majonezem kętrzyńskim wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.