Składniki

opakowanie ciasta Karpatka z kremem
250 ml wody
125 g margaryny
4 jaja
500 ml mleka pełnotłustego
200 g masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
skórka otarta z dwóch pomarańczy
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wody
złote perełki do dekoracji
Szybkie i nieskomplikowane eklerki, które wyczarujesz z koncentratu ciasta "Karpatka z kremem" od Kętrzyński 1945.

Przygotowanie

1.Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać zawartość torebki z ciastem i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić.
2.Do chłodnej masy dodać jaja i miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego.
3.Blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Na papier szprycować ciasto z rękawa cukierniczego, pamiętając o zachowaniu podobnych długości spodów eklerkowych.
5.Pieczemy przez 30 minut w 210 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Z podanej proporcji ciasta wyjdą dwie blaszki eklerkowych spodów.
6.KREM: Zawartość torebki z kremem wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać rozpuszczony proszek i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Energicznie rozcierać ewentualne grudki.
7.Całość wystudzić.
8.Ostudzony krem zmiksować z masłem, cynamonem i skórką otartą z pomarańczy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym kremem przełożyć eklerkowe spody.
9.LUKIER: Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem udekorować eklerki i posypać złotymi drobinkami. Zetrzeć na wierzch odrobinę skórki z pomarańczy.

Jeśli ciasto parzone zawsze Cię przerażało, od teraz nie ma się czego bać. Dzięki naszemu koncentratowi ciasta zrobisz nie tylko klasyczną karpatkę z kremem, ale też eklerki i inne przepyszne desery. Przepis specjalnie dla nas przygotowała Sajkofanka Smaku