Dorsz na majonezie delikatnym
Dorsz na majonezie delikatnym

Składniki

1 cebula
1 łyżka masła
4 polędwiczki z dorsza ok. 330 g
1 łyżeczka miodu
garść suszonej żurawiny
garść świeżej żurawiny
1/2 pomarańczy
1/2 cytryny
ok. 10 pomidorków koktajlowych
4 łyżeczki majonezu delikatny Kętrzyński
sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Przygotowanie

1.Dorsza solimy, pieprzymy. Gdy mamy zamrożonego, najpierw rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy miód, solimy i pieprzymy, dodajemy suszoną żurawinę
2.Na spód naczynia do zapiekania kładziemy pokrojone w połówki plasterki pomarańczy, pomidorki kroimy na połówki. Na to kładziemy polędwiczki z dorsza, na nie podduszoną cebulę, na to majonez Kętrzyński. Posypujemy czerwoną papryką w proszku. Dookoła dokładamy pomarańcze w plastrach, cytrynę i żurawinę
3.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. do ładnego zarumienienia się, aż powstanie skorupka na rybie, ale uważajmy aby nie przesuszyć ryby. Najpierw pieczemy pod przykryciem, a następnie na ostatnie 10 min wstawiamy opcję grilla. Z pieczenia powstanie fajny słodki sos

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.