1 cebula | |
1 łyżka masła | |
4 polędwiczki z dorsza ok. 330 g | |
1 łyżeczka miodu | |
garść suszonej żurawiny | |
garść świeżej żurawiny | |
1/2 pomarańczy | |
1/2 cytryny | |
ok. 10 pomidorków koktajlowych | |
4 łyżeczki majonezu delikatny Kętrzyński | |
sól, pieprz, czerwona słodka papryka |
1. | Dorsza solimy, pieprzymy. Gdy mamy zamrożonego, najpierw rozmrażamy. Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy miód, solimy i pieprzymy, dodajemy suszoną żurawinę |
2. | Na spód naczynia do zapiekania kładziemy pokrojone w połówki plasterki pomarańczy, pomidorki kroimy na połówki. Na to kładziemy polędwiczki z dorsza, na nie podduszoną cebulę, na to majonez Kętrzyński. Posypujemy czerwoną papryką w proszku. Dookoła dokładamy pomarańcze w plastrach, cytrynę i żurawinę |
3. | Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. do ładnego zarumienienia się, aż powstanie skorupka na rybie, ale uważajmy aby nie przesuszyć ryby. Najpierw pieczemy pod przykryciem, a następnie na ostatnie 10 min wstawiamy opcję grilla. Z pieczenia powstanie fajny słodki sos |
Zostaw komentarz