Dip na bazie majonezu z czosnkiem i bazylią – idealny jako dodatek do mięs i warzyw. Jest lekki i niejednoczenie bardzo charakterystyczny. Będzie pasował do burgerów, frytek, krakersów i innych przekąsek.

3 łyżki majonezu czosnkowego | |
6 ząbków czosnku | |
garść świeżej bazylii | |
sok z 1/2 cytryny | |
miód (opcjonalnie) | |
sól | |
pieprz |
Pyszny klasyk w nowej odsłonie! Sos czosnkowo-bazyliowy na bazie majonezu o smaku czosnkowym na pewno zaskoczy Waszych gości.
1. | Ząbki czosnku piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut |
2. | Upieczony czosnek obieramy z łupinek i wkładamy do miseczki |
3. | Dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i garść porwanej bazylii. |
4. | Wszystko blendujemy |
5. | Opcjonalnie dodajemy odrobinę miodu. |
Zostaw komentarz