Pyszna propozycja na świąteczny czas przygotowana przez panią Magdę (Przyjemność gotowania / Magdaleny Wojtanowicz)

CIASTO: | |
125 ml mleka | |
3 łyżki ciemnego kakao | |
ok. szklanka cukru | |
2 jajka klasa | |
2 łyżki z kopką Majonezu Kętrzyńskiego | |
1 szklanka mąki pszennej | |
2 łyżki z kopką mąki ziemniaczanej | |
2 łyżeczki przyprawy do piernika | |
1,5 łyżeczki sody | |
KREM MAŚLANO-ORZECHOWY: | |
300 g miękkiego masła | |
ok 1 szklanka cukru pudru | |
3 - 4 łyżki pasty orzechowej 100% z orzeszków ziemnych | |
DEKORACJA: | |
piernikowe gwiazdeczki | |
czekoladowa posypka | |
*Ważne by składniki ciasta były w temp. pokojowej. |
Ciasto wychodzi lekkie niczym puch, delikatnie i aromatyczne od korzennych przypraw, na bazie majonezu, całość przełożona maślanym kremem orzechowym z wyczuwalnymi kawałeczkami orzeszków :)
1. | Potrzebujemy: forma 28 cm oraz papier do pieczenia |
2. | Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. |
3. | W małym garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i kakao aż całkowicie cukier się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. |
4. | Do miski dajemy 2 jajka i ubijamy na puszysta masę. Kolejno do ubitych jajek dodajemy majonez oraz przestudzone mleko z kakao i rozpuszczonym cukrem - delikatnie mieszamy. |
5. | Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy do momentu połączenia się składników. |
6. | Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min - pieczemy do tzw.suchego patyczka. |
7. | Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiam do przestygnięcia - w między czasie robimy masę. |
8. | Miękkie masło wrzucamy do miski i ubijamy na puch z dodatkiem cukru pudru. Do ubitego i puszystego masła dodajemy porcjami orzechową pastę i mieszamy aż do momentu połączenia się. |
9. | Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy kremem równo rozprowadzając go, niewielką cześć masy zostawiamy na boki i wierzch. Przykrywamy posmarowany blat drugim blatem i delikatnie dociskamy |
10. | Delikatnie smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Na sam wierzch kładziemy dekorację z piernikowych gwiazdeczek i posypki czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. |
Zostaw komentarz