Składniki

CIASTO:
125 ml mleka
3 łyżki ciemnego kakao
ok. szklanka cukru
2 jajka klasa
2 łyżki z kopką Majonezu Kętrzyńskiego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki z kopką mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
KREM MAŚLANO-ORZECHOWY:
300 g miękkiego masła
ok 1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki pasty orzechowej 100% z orzeszków ziemnych
DEKORACJA:
piernikowe gwiazdeczki
czekoladowa posypka
*Ważne by składniki ciasta były w temp. pokojowej.
Ciasto wychodzi lekkie niczym puch, delikatnie i aromatyczne od korzennych przypraw, na bazie majonezu, całość przełożona maślanym kremem orzechowym z wyczuwalnymi kawałeczkami orzeszków :)

Przygotowanie

1.Potrzebujemy: forma 28 cm oraz papier do pieczenia
2.Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3.W małym garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i kakao aż całkowicie cukier się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia.
4.Do miski dajemy 2 jajka i ubijamy na puszysta masę. Kolejno do ubitych jajek dodajemy majonez oraz przestudzone mleko z kakao i rozpuszczonym cukrem - delikatnie mieszamy.
5.Następnie dodajemy suche składniki czyli mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sodę oraz przyprawę do piernika i mieszamy do momentu połączenia się składników.
6.Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 30-40 min - pieczemy do tzw.suchego patyczka.
7. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiam do przestygnięcia - w między czasie robimy masę.
8.Miękkie masło wrzucamy do miski i ubijamy na puch z dodatkiem cukru pudru. Do ubitego i puszystego masła dodajemy porcjami orzechową pastę i mieszamy aż do momentu połączenia się.
9.Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat smarujemy kremem równo rozprowadzając go, niewielką cześć masy zostawiamy na boki i wierzch. Przykrywamy posmarowany blat drugim blatem i delikatnie dociskamy
10.Delikatnie smarujemy brzegi i wierzch ciasta. Na sam wierzch kładziemy dekorację z piernikowych gwiazdeczek i posypki czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Pyszna propozycja na świąteczny czas przygotowana przez panią Magdę (Przyjemność gotowania / Magdaleny Wojtanowicz)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.