Cake pops to ciasto na patyku. Zaskakuje swoją formą i jest bardzo łatwe do przygotowania. Tym bardziej, jeśli tworzymy je za pomocą koncentratu ciasta od Kętrzyński 1945 – Babki Cytrynowej. Przepis specjalnie dla Was przygotowała Karolina, autorka bloga Co pysznego?

babka cytrynowa Kętrzyński | |
2 jaja | |
7 łyżek oleju | |
1/2 szklanki cukru pudru | |
100 g białej czekolady | |
25 g masła | |
dowolna posypka do obtoczenia | |
papierowe słomki lub specjalne patyczki do cake popsów |
Z koncentratu Babki Cytrynowej zrobimy nie tylko tradycyjne ciasto. Jest świetną podstawą do stworzenia niebanalnych słodyczy na święta. Na przykład cake pops, czyli ciasta w formie lizaków.
1. | Przygotuj wcześniej babkę cytrynową Kętrzyński według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Upiecz i ostudź. Warto zrobić to dzień wcześniej. |
2. | Z ostudzonej babki odkrój ewentualne twardsze, przypieczone części. Pamiętaj! Nic nie marnujemy, dlatego proponuję je zwyczajnie zjeść! Do cake pops potrzebujemy samego miękkiego środka. |
3. | Miękką cześć ciasta pokrusz w dłoniach i umieść w misce. |
4. | Z połowy szklanki cukru pudru oraz łyżki wrzątku przygotuj lukier. Zmieszaj energicznie cukier z wodą. Gęsty, ale lejący lukier wymieszaj z pokruszonym ciastem. Najlepiej zrób to dłońmi i sprawdź, czy z ciasta można uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możesz dodać jeszcze odrobinę lukru. |
5. | Z ciasta z lukrem formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rób to w miarę szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć. W każdą z kulek wetknij papierową słomkę lub specjalne patyczki do cake pops. Odstaw na na kilkanaście minut, niech ciasto się zwiąże. |
6. | W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj do niego połamaną białą czekoladę i czekaj aż się rozpuści. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej polewa może się zwarzyć. |
7. | Ciasto na patykach obtaczaj w polewie, a następnie obsypuj tym na co masz ochotę. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. |
Zostaw komentarz