Składniki

babka cytrynowa Kętrzyński
2 jaja
7 łyżek oleju
1/2 szklanki cukru pudru
100 g białej czekolady
25 g masła
dowolna posypka do obtoczenia
papierowe słomki lub specjalne patyczki do cake popsów
Z koncentratu Babki Cytrynowej zrobimy nie tylko tradycyjne ciasto. Jest świetną podstawą do stworzenia niebanalnych słodyczy na święta. Na przykład cake pops, czyli ciasta w formie lizaków.

Przygotowanie

1.Przygotuj wcześniej babkę cytrynową Kętrzyński według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Upiecz i ostudź. Warto zrobić to dzień wcześniej.
2.Z ostudzonej babki odkrój ewentualne twardsze, przypieczone części. Pamiętaj! Nic nie marnujemy, dlatego proponuję je zwyczajnie zjeść! Do cake pops potrzebujemy samego miękkiego środka.
3.Miękką cześć ciasta pokrusz w dłoniach i umieść w misce.
4.Z połowy szklanki cukru pudru oraz łyżki wrzątku przygotuj lukier. Zmieszaj energicznie cukier z wodą. Gęsty, ale lejący lukier wymieszaj z pokruszonym ciastem. Najlepiej zrób to dłońmi i sprawdź, czy z ciasta można uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możesz dodać jeszcze odrobinę lukru.
5.Z ciasta z lukrem formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rób to w miarę szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć. W każdą z kulek wetknij papierową słomkę lub specjalne patyczki do cake pops. Odstaw na na kilkanaście minut, niech ciasto się zwiąże.
6.W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj do niego połamaną białą czekoladę i czekaj aż się rozpuści. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej polewa może się zwarzyć.
7.Ciasto na patykach obtaczaj w polewie, a następnie obsypuj tym na co masz ochotę. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Cake pops to ciasto na patyku. Zaskakuje swoją formą i jest bardzo łatwe do przygotowania. Tym bardziej, jeśli tworzymy je za pomocą koncentratu ciasta od Kętrzyński 1945 – Babki Cytrynowej. Przepis specjalnie dla Was przygotowała Karolina, autorka bloga Co pysznego? 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.