Przepis na ok. 24 sztuki babeczek ( zależne od foremek papierowych).
Więcej przepisów Pani Agnieszki na jej blogu: Kuchnia domowa Agi
4 jajka | |
1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml) | |
1 budyń malinowy 64 g | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
4 czubate łyżki majonezu | |
0,5 szklanki mleka | |
0,5 szklanki oleju | |
1 szklanka cukru |
Babeczki, które idealnie nadają się do kawy, dla gości a nawet na wielkanocny stół. "Są mega wilgotne i bardzo smaczne - zapewnia Pani Agnieszka, autorka przepisu - smak zaskoczy każdego, dodam, że majonezu w ogóle nie czuć w babeczkach. "
1. | Do miski dodać jajka oraz cukier kryształ i wszystko dokładnie miksować na najwyższych obrotach miksera do czasu, aż masa będzie pulchna czyli tak zwany kogel - mogel. |
2. | Do masy jajecznej dodać resztę składników i również zmiksować do połączenia się całości na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję lekko gęstej śmietany (takiej mniej więcej 12 %). |
3. | Foremkę na babeczki wypełnić papierowymi foremkami, nakładać po 1,5 - 2 łyżki ciasta w zależności od wielkości papierowych foremek zostawiając około 1,5 cm od góry wolnego miejsca. |
4. | Wstawić przygotowane babeczki do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika oraz wysokości foremek papierowych. Ja jedne foremki miałam wyższe do których wlewałam po 2 łyżki ciasta a drugie niższe do których wlewałam po 1,5 łyżki ciasta. Ja z formą wstawiam na kratce od piekarnika, żeby również dół był ładnie upieczony. |
5. | Upieczone babeczki wyciągnąć z papierowych foremek i ułożyć na paterze lub talerzu, powinny być lekko ostudzone. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować jak kto chce. |
Zostaw komentarz