
ciasto kruche Kętrzyński | |
2,5 łyżeczki żelatyny | |
250 ml śmietanki 30% | |
200 ml śmietany kwaśnej 18% | |
2,5 łyżeczki cukru pudru | |
1 łyżka wody |
Ciasto kruche w kształcie serca w wykonaniu Pań z KGW w Wesołowie -idealna propozycja słodkiego poczęstunku na Dzień Matki czy Walentynki :)
1. | Do żelatyny dodać jedną łyżkę zimnej wody i zostawić do napęcznienia. |
2. | Następnie w kąpieli wodnej podgrzać do płynnej konsystencji. |
3. | Śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem na sztywno i dodać kwaśną śmietanę a na koniec dodać płynną żelatynę. |
4. | Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Szprycą wykładać masę na kruche ciasto, ułożyć owoce, przykryć blatem ciasta kruchego i czynność powtórzyć. |
5. | Ozdobić owocami listkami mięty lub kwiatami. |
Zostaw komentarz